Předchozí 0140 Následující
str. 133

Lidová zažehnávadla z Kolínska

Ze starého rukopisu

podává Ant. Dvořák.

V papírech dědečka mé ženy (byl učitelem v Kobylnicích nalezl jsem tato zaříkadla nemocí, švabachem, úhledně psaná asi ke konci XVIII. věku.

1. M z e. Pán Bůh napřed, Pán Bůh za mnou, Pán Bůh nade mnou. Pán Bůh račiž požehnati, co já budu počínati. Žehnám já vás ujmy, ujmy, ujmice; mze, mze, mžice; snědek, snědek, snědice; odstupte z těla, z očí, z klapek, z řasy, z vlasů, z nechtů, z kostí, z krve, z rukou, z nohouch, ze žil, od srdce, jako odstoupil Pán Ježíš od falešného soudce. Jak si Pán Ježíš před falešným soudcem vzdech, tak toho člověka nech. Jděte radči do vody, do trní, do vrby; tam buďte, se rejte, toho člověka nechtě. — Třikrát po sobě se to říká a po třetím říkání se teprv řekne: Amen, Amen, Amen.

2. Oustřele. Pán Bůh napřed atd. Žehnám já vás oustřel, oustře-lice; nádko, nádčice; růže, růžice; z čeho ste přišly, z leknutí, z větru, z podivení; leťte přes hory, přes ty lesy jedlový, jsou tam tři studnice, jedna medu, druhá jedu, třetí písku; tam se rejte, buďte, hlavě, uším, zubům pokoj dejte. Leťte radči do lesa, trávu trhejte, dříví štípejte, vodu z moře pité, a ty hlavě pokoj dejte. — Třikrát po sobě atd.

3. Mze se zažehnávají třikrát za tejden, v pondělí, ve čtvrtek a v sobotu: Pán Kristus pro nás umřel, P. K. pro nás z mrtvých vstal. Věříš-li tomu, Václave? Věřím. Odstupte ode mne všecky souchotiny, všecky zlé neduhy, všecky mzi, jako se rozešli svatí apoštolova od Pána Ježíše, hlásat Boží slovo. K tomu mi dopomáhej atd.

Na hlavě třikrát. Na každý ruce jednou a jednou na prsách. Na pravým palci u nohy jednou, na levým palci a vedle palce na prstě na každým jednou. Na prostřední prst.

Bohdaneč u Ledče.

Vodník na Tuchoraze u Kladna.

Podává Eduard Lorber.

Nejprve jsem šel s pí. Alžbětou Pátkovou, vdovou, nar. r. 1824, ohledat místo, kde se prý hastrman zdržoval. Jest to žena nábožná * vážená; umí číst i psát a dosud má dobrou pamět. Všecko mně do-»odrobna vyprávěla. Vodníka neviděla, bála se až k jezírku tam jíti. Druhá, Marie Minaříková, též vdova, v Kladně nar. r. 1823, pravdomluvná a Při dobré paměti. Ta prý hastrmana viděla často, když tam blíže Tucho-


Předchozí   Následující