Předchozí 0158 Následující
str. 151

znala, že Sprušková s Koutnou nebožtíka pana Jiříka nebožku paní jeho Johanku tím prachem umořily, a ona (Dobšová) že o tom všem věděla. A na tom všem umřela.

Ve středu po neděli Laetare vyznala Markéta Ťuhykalka z Jesenice na útrpném právě v mě

Nešťastná žena tato uvedla údajem svým na místa hrůzy, do mu-•čírny radního domu Bytešského a na »Spravedlnost«, místo popravní blíže města ležící, ty, jimž osudný »prach« nosila. Zmučena a na smrt odsouzena Lida z Ocmanic (ve čtvrtek po veliké noci) a Anna Rohovská ze Lhotie (v pondělí po provodní neděli). Prvnější nezapřela, že od Tuhy-kalky prach přijímala, z toho »vody« dělala a na drahách, kudy nejvíce dobytek chodí, zakopala. Odtud vodu vzala a zanesla na louku, kde se dobytek pásl, a tou vodou že jest na té louce pokropila, a to proto, že přes to dobytek přešel a každý jest oslepl. Svého vlastního muže tím prachem umořila; to proto mu jest udělala, že ji upral. Umořila Jana Neřadová z Ocmanic, proto že jest ji byl ubil. Hunáče z Ocmanic též tím prachem umořila a to proto, že své ženě nedal jí chleba prodati. Více vyznala, že se jí Škeroupková chlubila a hrozila Vlkovi rychtáři, že dlouho živ nebude; a to pro tu příčinu, že jest jí měl Häuser, soused její, dáli za škodu 2 R. a on Vlk že jest mu nedal dáti, než čtyřiceti


*) Snad kruté jedovatý oměj?J
**) Tvořidlo, soused Bytešský na „rynku", v jehož domě „várečn^m" střídavě 8 jinými domy „rynčanů" „pořídkou" pivo navařeno a „šenkováno".

Předchozí   Následující