Předchozí 0161 Následující
str. 154

Zaříkadla v nemocech na Bernardicku.

Podává Emil Průcha.

1. Na neštovici v oku. Levou ruku polož na hlavu nemocného a říkej : Ve jménu Boha Otce + i Syna + i Ducha + svatého.*) Chodila Panenka Maria po zelené louce, potkala ji neštovice. Panenka Maria se jí ptala: »Kam kráčíš?« »Já kráčím na N.!« (jméno nemocného). »Ne-kráčej na N.! Jdi na Krkonošské hory, jsou tam tři studnice, v jedné se máčej, v druhé se koupej, v třetí se zmoč! K tomu mně dopomáhej svatá Trojice. Od devíti k osmi, od osmi k sedmi, od sedmi k šesti, od šesti k pěti, od pěti k čtyřem, ode čtyř ke třem, ode tří ke dvoum, ode dvou k jedné, od jedné k žádné.« Při tom jezdi prstem pravé ruky okolo oka nazpátek a dodej : K tomu mi dopomáhej Bůh Otec + Bůh Syn + Bůh Duch + svatý.]**j Amen, Zaříkává se ráno, večer a druhý den ráno.

(Zběšice).

2. Na neštovici. Ve jménu Otce + i Syna + i Ducha + svatého. Já N. počínám M. lekovati na tuto neštovici. Je-li z větru, ať jde do větru, je-li z leknutí, ať jde do leknutí. Ležel svatý Job v hrobě, měl sto devadesát devět neštovic na sobě. Od sto devadesáti devíti k sedmi, od sedmi k šesti, od šesti k pěti, od pěti k čtyřem, ode čtyř ke třem, ode tří ke dvoum, ode dvou k jedné, od jedné k žádné. Já ji zaříkám na hory, na skály, aby tomu tělu, hlavě škody nedělaly. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec + Bůh Syn + Bůh Duch + svatý.] Amen. Opět jezdi prstem kolem oka a pomodli se Otčenáš a Zdrávas ! Lekuje se třikrát vždy na lačný život. (Jestřebice).

3. Na neštovici.***) Před lekováním, kdykoli se ti příležitost naskytne, usmrť (mačkáním na hlavu) krtka prstem, jímž budeš lekovati, pak požehnej sebe i nemocného svatým křížem a říkej : Ve jménu Boha Otce, i Syna, i Ducha svatého. Nerosti, nerosti znamení, jako neroste kamení od Syna božího narození; když je na nov, nenovte se, když je na schod, scházejte se, ztrácejte se, zmizejte se a splizejte se! K tomu mi dopomáhej Bůh Otec + Bůh Syn + Bůh Duch svatý. Šla tady svatá panna Barbora, která v sobě devět mečů měla ; ta, aby ji vyřezala, aby shnila aby šprtala jako mrtvé tělo v hrobě. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec + Bůh Syn + Bůh Duch svatý. Od devíti k osmi, od osmi k sedmi, od sedmi k šesti, od šesti k pěti, od pěti k čtyřem, od čtyř ke třem, ode tří ke dvoum, ode dvou k jedné, od jedné k žádné, ta aby shnila, aby šprtala jako mrtvé tělo v hrobě. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec + Bůh Syn + Bůh Duch + svatý] Amen. Prstem, jímž jsi krtka usmrtil.


*) Zde a všude dále při těch slovech dělej tři křížky na oku; kde křížky u slov
nejsou, žehnej vůbec nemocnou osobu třikrát znamením sv. kříže. **) V závorkách vytištěné se třikrát opaku;e. ***} Také na ladní (návní) kosť, při čemž vše místo na oku dělej na ladní kosti.

Předchozí   Následující