Předchozí 0163 Následující
str. 156

že Železný půjde na svatbu, má již kytku. Předsevzal si tedy, že se do vlasti vrátí, avšak dříve že si opatří květ kapradí, o jehož moci slýchával, aby neviditelným jsa mohl hranice přejíti, a v případu, že by byl doma stihán, by neviditelným se kdykoliv učiniti mohl.

Kapradí, jemuž ve St. Říši »krapadlí« říkají, vyhlédl si za dne v obecním blízkém lese Kladina a dobře si místo zapamatoval, by je i po tmě našel. Před půlnocí pak svatojanskou vyšel nahý, žádnému oväem o celém záměru se nezmíniv a přímo ke Kladině pospíchal, aby v čas kapradí nalezl. Podařilo se mu je nalézti; pevně je koleny přitisknuv čekal, až půlnoc nadejde a kapradí rozkvete, aby květ rychle utrhna domů mohl spěchati. Seděl tak dlouhou chvíli, když tu pojednou vidí, že se vůkol rozbřesklo, a že je bílé ráno. K tomu slyší, že olšanský pastýř troubí »do stáda« — a on tu nahý Ulekl se pomysliv, jak se domů dostane, kapradí pustil a k domovu se rozběhl. Avšak doběhnuv před les zarazil se teprve, nevida ani na krok před sebe: nastalať vůkol zase čirá i »tvrdá«) tma, ponocný kdesi troubil dvanáct — a v lese prý se mu »to« zařehtalo. Celý přeslrašený dostal se domů a více na návrat do vlasti nepomýšlel. Teprve za dlouhý čas pověděl, co se mu přihodilo, když šel trhat kapraďový květ.

Příběh tento slýchal jsem v mládí často vypravovati od osob, které Rusa znaly a příběh od něho vypravovati slyšely.

@NZ@Časové zprávy

* Českoslovanské oddělení krojů na výstavě v Petrohradě. Začátkem října sešel se v Praze kroužek přátel českého národopisu, aby se postaral, pokud v tak krátké době bylo možno, o zastoupení českoslovanských krojů a výšivek na mezinárodní výstavě krojů v Petrohradě, kdež pro lidové kroje slovanské slíbeno zvlářlní místo. Podařilo se poslali do Petrohradu šest vitrín, obsahujících 190 kusů výšivek soustavně srovnaných. Severním a středním Čechám vyhrazena jedna z vitrin, v druhé vyloženy krásné exempláře plen jihočeských a plzeňských. Uh.-slovenské, hanácké, valašské, moravsko slovácké výšivky zaujaly vitríny další. K vitrínám, kteréž jsou bíle natřeny a v útvaru římsy i v dekoraci jeví rázovité motivy, druží se šest figurín v kroji z Domažlická, z Blat, z Hané, z Velké, od Nové Vsi a od Pišťan. O uskutečnění výstavy postaral se komitét, v němž členové z kroužku České Chalupy a z Národopisného musea českoslovanského byli zastoupeni. Předměty zapůjčeny z části z majetku museí, z části soukromými majitelkami. »Český oddíl« setkal se v Petrohradě s upřímnými sympatiemi a se zájmem stopují na našich krojích a výšivkách odznaky slovanské rázovitosti, srovnávajíce je se sousedními exposicemi slovanských kmenů z jihu a východu.


Předchozí   Následující