Předchozí 0208 Následující
str. 201

s květy vypouklými, podkládanými, nebo s květy se středem prolamovaným ; čepce žurové, u nichž nejen středy květův, ale i půda jest prolamována, jsou ovšem z látky jednoduché. Čepce bílé jsou starší zlatých, co do tvaru pak nutno uznati, že tvar půlkový je starší dénkového. Nasvědčují tomu nejen souhlasné zprávy venkovanek, ale i tvar sám, zejména »usicka«, která vidíme také na víncích, tvarem dojista starších, nežli json poslední čepce naše, ačkoli poslední vínky zachované vzorem i provedením pudobají se těm čepcům mladším. (Za stará bývala ušička upravována i ze šátku, zvláště z vyšívaných »karmazínem«, a to tak, že část okolk i šátku s krajkou podstrkována pod uvázaným šátkem k lícím.) Nesvědčí pak o velkém stáří čepců našich i to, že ir.ožno stopovati vývoj způsobu vyšívání jejich, a to nejen strany čepců zlatých, tedy mladších, ale i strany čepců bílých.


Č 4. Čepec denkový s květy uzlíčkovými Fotogr. J Hobl. Nejstarší z těchto čepců, po-

různu zachovaných, jsou řídce vyšity ornamentem květinovým, při čemž stonky květů i listů jsou obšity »řeťázkem«, nebo prostě vyšity silnou nilí; menší kvítky, poupátka, hrozníčky jsou sestaveny z uzlíčků, většf květy jsou obšity po obrysech a vyplněny uzlíčky. (Viz obr. 4.) Teprve později postupem byla půda pokrývána uzlíčky, pro květy pak přijata technika jiná, kterouž způsobeno, že ornament zřejmě vynikal nad půdu hustě a rovnoměrně pokrytou.

V jakých dobách za sebou daly se ty změny vzorův a techniky, nelze mi určiti. Vzory samy hlásí se nejedním motivem k baroku ; líni však není zcela určen čas jejich vzniku, nebo víme, kterak se opožďovaly vlny vkusu a mody, šíříce se z města na venek. Tolik jest jisto, že když se ustálila technika uzlíčková, bylo užíváno vzorů bohatých velikou rozmanitostí květův i lístků, hojně členěných a jemně formovaných ; u mladších čepců v době ponenáhlého úpadku zveličují se květy, vzor stává se jednodušším, tvary méně ladnými. Uzlíčky k pokrývání půdy čepců byly od vyšívaček zavedeny asi proto, že bylo snadno řaditi je jakožto vítaný doplněk ke vzorům větším i nejjemnějším, aniž je rušivě zastíraly, a že Při tom činily č»>pce tužšími, tak že upravené čepce dobře zachovávaly žádoucí tvar.


Předchozí   Následující