Předchozí 0227 Následující
str. 220

Dopisy Boženy Němcové Janu Karlu Rojkovi,

faráři v Bohuslavicich, později děkanu v Novém Městě n. Metuji. Podává Marie Gebauerova

Originály dopisů, které tulo podávám, bezpochyby se asi ztratily. Dotazovala jsem se příbuzné J. K. Rojka (faráře v Bohuslavicich, později děkana v Novém Městě n. Metují), ta však o nich nic neví. Korre-spondence Rojkova byla odevzdána museu, dopisů Němcové v ní však nebylo.

Opisy těchto listů byly pořízeny z originálů v letech šedesátých od paní Františky Hartmannové, tehdy choti továrníka v Kutné Hoře. Paní Hartmannové byly dopisy půjčeny od děkana Rojka. Pořídila si opisy k jakémusi večírku Boženy Němcové, který pořádal spolek »Vesna« v Kutné Hoře. Schovala si je pak pro svou upomínku. S jejím svolením je luto v úplném znění uvádím.

V Nymburku 14/8 49. Velectěný pane !

Nemohu opomenout, an se příležitost naskytla, pozdravení přátelské Vašnosti vzkázati.

Navštívil mne tyto dny chudý strýc z tamnější krajiny, ze vsi Doma-šína, který jediný z mých přátel tam pozůstal. Vypravoval mi mnoho o tamnějším okolí, kterak a jak se tam vše vede. Věřte, Vašnosti, že bych si ze srdce přála, buď na vždy, buď na některý rok pobýti v krajině, kde jsem svoje mladá léta prožila. Já i můj muž toužíme dostali se mezi jiný lid, nežli zde, neboť zde žíti a nezoufati nad člověkem, skoro nemožná

Ve zdejším okolí nejhorší zajisté lid co se týká mravnosti v celých Čechách; nám zvlášť hrozné to přichází, an jsme se dostali sem ze středu poctivých, zachovalých obyvatelů hor šumavských.

Já nebudu ani zase veselá, dokud odtud nebudem pryč, nejraději bych zase někam do hor. Nechce nám zde ani zdraví svědčit, ustavičně někdo z nás nemocen, a letošní rok nedopřeje nám ani té rozkoše, .koupati se totiž v Labi.

Rád by se můj muž podíval letos do Skalice a vůkol, nevím však, zdali to v skutek uvede; potom neopomenul by zajisté zajet i do Bohuslavic. Zatím Vašnosti srdečně pozdravuje a prosí, byste si neobtěžoval při příležitosti i pozdravení panu páteru Rozšlapilovi vyřídit, což prosím i ode mne byste vyřídil.

Prosil mne můj strýc, bych se přimluvila u Vašnosti, abyste se nehoršil, když o knihu ke čtení by požádal, on je velký milovník čtení,


Předchozí   Následující