Předchozí 0246 Následující
str. 239

známce největší části spisů v XVIII. století vydaných, pokleslé mluvě a zápolení překladatelovu s cizími technickými výrazy, druží se zde ještě pověstný úřední sloh. Nejedno obšírné nařízení podáno jest celé jedinou větou, což k srozumitelnosti knihy valně nepřispívá. Vybrali jsme z této méně' známé knihy některé zajímavější ukázky shodné s programem »Českého Lidu«.

Jircháři a koželuzi. Případy »důměnlivé nepočestnosti darebo-způsobně vlouzené při jirchářském a koželužském řemesle jsou: vydělávání psí aneb kočičí koze, dotknuli mrchy, obchod s odkryvačem, dotknutí zoumyslně vražedlníka, odstranění a zakopání padlého dobytka v čas moru.« (Řemesl. všeob. a fundamentální patent ve Vídni, 16. list. 1731.) — Jirchářům na Moravě se na nejostřejc zapovídá, tovaryšům, kteří z Čech přicházejí -práci hledati, nějaké obstoje dělati. (Nařízení na Moravě, 5. ledna 1781.)

Kovářům a zámečníkům nemá se předhazovati jakožto nepo-čestnost, dodělávají-li práci, kterou jiný mistr rozdělanou zanechal. (Řemesl. všeob. a fudamentální patent ve Vídni, 16. list. 1731.) — Tovaryšům rozličných kovářských a zámečnických druhů, kteří s */s kamenného a % dřevěného uhlí pracovati chtějí, má býti přede všemi měšťanské a mistrovské právo uděleno. (Dvorní ustanovení, dne 5. června a 9. srpna 1766) — Zvěrolékařství nemá nikomu na cti škodno býti, pročež se všechno předhazování pod těžkým trestem zapovídá; kovářští tovaryšové, kteří školu zvěrolékařskou navštěvují a vysvědčením schopnosti k léčení se vykáží, mají přednost k mistrovskému právu. (Nařízení ve Vídni, 25. Hstop. 1766) — Zámečníci mají se zavázati, žádnému sloužícímu, pod jakýmkoliv plastickém bez vědomosti pánů a paní, klíče nevytaho-vati. (Guberniální nařízení v Cechách, 31. pros. 1786.)

Mlynáři. Vynalezlo se, že mlynáři všude, když klády řezají, jedno prkno pro sebe zanechati obyčej mají. Tento obstoj se tedy známo činí, by se starostlivě zkoumalo, zdaž a jak daleko snad nyní k podvádění veřejnosti přicházející neoprávněnost ze strany mlynářů provozována bývá: kdyby v tom případě nějakým nedovoleným způsobem vlouzený »darebo zvyk« se vyskytnul, tehdy má se hned odbýti a na jeho budoucí odstranění bdíti. (Guberniální nařízení v Cechách, 11. pros. 1790.)


Svobodná Hanačka z Břestu (před 25 lety). (J. Vyhlídal, Z hanáckých dědin.)


Předchozí   Následující