Předchozí 0266 Následující
str. 259

gindelův, vlašský hvězdář Jan Blanchius, odesílaje císaři Bedřichovi III. spis svůj »Tabulae motuum coelestium« připojil v dopise, že práci svou podrobí rád kritickému posouzení všech učených lidí, zvláště pak znamenitému hvězdáři Janovi z Prahy (t. j. m. Šindeloví). Jiné závažné svědectví jest dopis Eneáše Silvia Šindeloví poslaný. Vybírám z něho některá slova: »Eneas Silvius, poeta Janovi Šmdeiovi, vynikajícímu astronomovi a muži velmi zkušenému ... a poněvadž chvála ta právě sladká jest, která od chvály hodného muže pochází, domnívám se, že velikým darem jsem obdarován, když slyším, že Tvými slovy jsem vynášen. Nikdy jsem Tě neviděl a domnívám se, že ani Ty mne jsi neviděl, ale pověst Tvá působí, že Tebe jedině ve vážnosti mám, neboť jsi ceněn jako obzvláštní ozdoba našeho století, který jediný běh hvězd dovedeš napřed oznámiti, odtud Tě miluji, v úctě a ve vážnosti mám a jsem Tvůj . . . Mne proč Ty miluješ, nevím, avšak, abys mne milovati neustal, žádám a snažné prosím .. . Vytrvej tedy, neboť ač nejsem takovým, jakým se domníváš, jsem přece takovým, který si Tě navzájem bedlivě vážím a ze všech sil miluji. Buď zdráv.«

Nejlepším však důkazem vědecké zdatnosti Šindelový jest svědectví mistra Bacháčka Nauměřického, že Tycho Brahe velmi vážil si astronomických tabulek (»Tabulae astronomicae«) mistra Jana Šindela, a že jich užíval k svým studiím.

Mimo uvedené »Tabulae astronomicae« psal mistr J. Šindel ještě jiné spisy-hvězdářské, lékařské, botanické a snad jeden historický »Novi-tates de Turcis scriptae per mag. Joanem de Praga astronomům impera-roris ad mag. Nicolaum Geistmann«. O hvězdářských spisech můžeme velmi málo říci, ani nevíme, kolik jich Šindel napsal ; jedině jest jisto, že za Tadeáše Hájka znali ještě jeho »Ephemeris«. Do nedávná domnívali se všichni, že všechny spisy Šindelový jsou ztraceny. Teprve Truhlář1) r. 1900 objevil v kodexu mezi jinými drobnými spisy astronomickými Šindelový tabulky astronomické: »Tabulae de mediis et veris motibus planelarum super meridianum Pragensem reductae«. V předmluvě vykládá autor, že sestavil své tabulky proto, poněvadž nesnadno rozumí se tabulkám Alfonsovým. V kodexu jest ještě několik menších článků astronomických, snad Šindelových. Celý kodex jest asi jedna ze 200 knih. které Šindel daroval Karlově koleji. Mimo to nalezl jsem ve vídeňské dvorní knihovně od Šindela sepsaný kalendář, »Calendarium« k letům 1441, 1454, 1447.2)


1) Věstník České akademie IX. str. 473-4. („Paběrky z rukopisů Klementinských".) 2) Tabulae codicum manuscriptorum IV. 5245, 12.

Předchozí   Následující