Předchozí 0280 Následující
str. 273

Na schodě.

Napsáí J. M. Slavičínský.

Křúpalka už ležala týden.

V úterý565) skoro ráno jahňata začaly břančať. Ulehly sa jím štyry, a tož jich měli v izbě, aby jím neskolenčovatěly. Janek staňaci šel pro ovce, aby jahňata nedožíraly maménku. Dyž jahňata začuly cambélat zvonce, daly sa drepsiť,566) jak z brku567) vyražené. Jak byly naple-kané,568) poléhaly si. Ale diúho si neodpočinúíy. Začaly íašovať569) po izbě a paratiť'7'1) a otřípjať sa.571) Pepek létal s němá a dycky naprostřed izby si před němá čopnúl,572) a jahňata hybaj mu přes záda.

Šak je to na věčnu dožeru ty ovčiska, brčala Křúpalka. Ani to néni de pásť, a na pašu to dávať a milistrovať kole teho . . .

Dyž sme jich přes zimu uchovali, včil jich už uchováme, dobřil ju Křúpaia. Šak slunečko už vychodí za Janírkovým komínem.573) — Nemoh sa z ovcama rozlúoiť. V létě v nedělu zavdy sa vypravil do Hrubého Skalníka z uzéikem na čaganě.574) Nés ovcám sůl. A zpátky zas přines pečenek575) syrá. Zvýtěziť sa při tom moc nezvýtězí, ale tak jedno při druhém. Už ovce málode chovali. Ešče starý Dubčák — Pámbu mu tam odpusť — býval baču na Kůtě. Ale včil obecnice byly rozdělené, tož to ani nebylo de napást. To enom tak ti řezníci, dyž to skupili na podzim, tož, než jich hnali do Holomúca, popásali jich po strniskoch. A to tak sto, dvě sta. Prvéj hóňúvali po tisíci aj patnásti stoch rygášů576) z Uher do Holomúca. V sobotu přihnali a přes nedělu ostali doma. Tož to byla podívaná! Ti uherščí honáci na ty rygáše povolávali: -Lašáň, lašáň !569) A včil, dež to uhlédnete ! . . .

Křúpalka stanula a vláčila sa po izbě.

Stařík jí praví: Ja, lehni ty si raci. Ale byl rád, že sa trochu ďuřbe.577) Vyšel na dvůr. Dive sa po nebi, po stromoch. Brzo-ji tá zima dá pokoj? Nebude ji dozírat' zas kus na vesno?

Pod okapem u chléva teremtili578) vrabci na slúnečnicách. Janek jich navěšál doíu semenem, aby jich enom sýkorky mohíy zobať — vrablec je nešikovný, neudrží sa ze spodku. Co oni, pagáže, neudělali. Proglvali si vrchem ďúry a strčaei hlavu do ďúry, tak to vybířú. Nech vás pes opere ! Tož potom sa praví, že sú vrabci hlúpí.

Křupala výtah náloň579) z drvárně, že rozščípí nekerú hro do pece. Sčípávál Janek, ale včil mjéí ruku zmoženu od tkání. Křupala si dát


565) Vúterý jako příslovka i jako podstatné jméno. Včera bylo vúterý. Vú-terek. 566) Drebsit (drepsiť?) Drobným krokem jiti, přešlapovati s nohy na nohu. 567) Jindy říká se z brka. 5t)8) nakojené. Plekání je lidská výpomoc při ssáni mláďat, zvi jehnat. 56!l) dováděti. Z maďař.: lassan — pomalu, zticha. 57°) poskakovati dovádivě. 574 ) Kerá ovca sa otřípjá, je zdravá. 572) sedl na bobek. 573) T. j. výší se. 574) holi nahoře ohnuté. 575') bochánek. 576) Rygáš, druhovec s dlouhou, řídkou vlnou a dlouhými točenými rohy. Z maďarského: rigas — řídký. 577) vzmáhá, sílí. 578) Teremtit — klíti po maďarsku. 579) špalek.

Předchozí   Následující