Předchozí 0283 Následující
str. 276

chťél vyzgumať, de tá duša letěla. Potíáčál prstem ve fajce, ale nekúříl. Potem si zpomjél, že to ani néni súcí,B06) kúřiť v takovéj chvíli. Poiožíl fajku. Ghvílama si postěžovat: Tak, tak ... tož přeca . . . ťanu, což tu nabudem ... ja. půjdem, půjdem, jeden za druhým... a což také tady? . . . Brada sa mu mleía, slze mu rýkaíy607) z očí a v hlavě ho iúpalo.

Chuděrka, pravila stařenka Hořélkova, ona to už na sobě cítiía. No, neplačte, děťátka. Pro člověka dělného je nájlepší tá krátká smrť. To tak ty stěny na člověka letíja, dyž by rád dělal něco a nemože. Už je jí tam dobře.

Ve kleci, co visela nad ložnicú, cosi zašusťalo. Kanárek spadnul z hrady.608) Janek zdělal klecu, drbnul 609I) do ptáka, ten sebú ešče trochu zamlél a potom natah paprče.610)

Och, le, le! praví Janek. Ešče ráno zpíval.

Ja, to pták nemože mrtviny Suť, praví teika. Dybyste ho byli vynesli nede.

A já sem ho aj čúl puíkať, 611) zpomjéi si Janek, ale dož na to přídě v takovéj.

Už je jí tam dobře, pravila zas stařenka, dyž jí pláčem odlehlo. Co tady měla, chuděrka? Nic chyba piáeu a starost'. A ona chuděrka byla samá práca.

Ona nebyla nide a byía všady, hořekala Maruša, co vchoďaci do izby začula stařenku. Dyť ešče včera sa starala, že jak já ty šaly sama operu, dyž ona ně nemože pomoct Ocb, chuděrko, maměnko moja !

No už je tam, má to odbyté.

Přišla Uomínčena, podívať sa na sestru. Dala sa do plača hněď vc-hoďaci do dveří: No už si's tu všecko podělala, cérko. Také my půjdem, také.

Tak sme všeci jak len list na stromě. Také »ak sa ppminem, při-svíčala stařenka. Přídě Holá a : pod' do Dola! Sak já sú také jakási chachravá612) včil.

Ej, vy, tetičko, přeskočíte ešče kolej těch mladých, těšiía ju Do-mínčena. Veť mladý má nedy blíž ge smrti než starý. Jak tá Šolčena, hleďte vy sa, taková mJadá roba jak skyda6'3) a už je tam. Zabíjali mašíka, ešče si zpívala: Až já budu veliká, veznu já si řezníka. Ziý větr ju přešel. Už je tamta !

No, cérko, naplakala tetka, jakživa sem nikoho neoblékaía, až tvoju matku a tebe.

Já vám pomožu, chystala sa Domínčena vtržno 614)

No, chvilku ju tšče nehrne, to že je lepší.


606) nehodí se to. 607) tekly v přestávkách, Byčat — téci stale. 608) s bidýlka. 609) dotknul'se. 61) Paprča — ptačí tlapka. 610) Puíkať onomatop. o žalostném tikáni ptáků. 612) Chachravý — sešlý nemocí, nezdravotou, stářím. 613) silná, zdravím kypící. Jen v tomto úsloví. Původní význam není mi známý. 614) kvapně, ochotně.

Předchozí   Následující