Předchozí 0284 Následující
str. 277

Historické příspěvky k dějinám pověr a čarodějnictví v zemích českých.

Z archivních pramenů podává Frant. Dvorský.
1651, 1. Novembris. V Trase. Václav Krystman, kotlář a měštěnín Starého Měsla Pražského, prosí místodržící království Českého, aby manželka jeho, kteráž pro domnělé čarodějnictví uvězněna byla, na rukojemství na svobodu propuštěna byla. — Milostiví páni, páni ! Bolestně před V. Ecl. a M. netajím, že Voršila Krystmanová, městka Starého Města Pražského, manželka má pominulého dne středního na rathouze Staroměstském vězením stížená jest, jako by nějaká podezřelost proti ní vyskytovali se chtěla: že by ona o nějakém čarodějnictví nedávno v Slizku konaném interesirována a tam spatřína byla. I poněvadž, milostiví páni ! ukázati se může, že nadjmenovaná Voršila manželka má přes 26 let zde v Čechách stále zůstává a v tom celém čase z Čech nevyjíždějíce pobožně chvalitebný život vede, tak že s podstatou žádné takové zlé podezření proti ní militirovali nemůže; avšak nicméně kdyby takový arest prolongirován býti měl, v živnosti své kotlářské (nemaje kdoby statek a dítky mé opatroval) znamenité zkrácení a nenabytou škodu nésti bych musel; z té tehdy příčiny V. Ecl. a M. poníženě a pokorně žádám, aby táž manželka má, za kterou já chvála Bohu! dobře usedlý celým statkem a jměním svým ručím, z takového arestu proti témuž dostatečnému zaručení propuštěna byla, že o tom milostivě tu, kdež náleží, poručiti ráčíte; nebo pod ztracením svého celého statku připovídám, kdy a kdekolikrát zapotřebí bude, aby táž manželka má se postavila, že ji ihned dostaviti nepominu. Milostivé resolucí očekávaje zůstávám V. Exl. a M. poníženě poslušný    Václav Karel Krystman.

1656. Kouzelná znamení a pověrečné průpovědi, jež při šlechtici Sobětickém v Bílé věži na Hradě Pražském uvězněném, nalezeny a od místodržících k posouzení arcibiskupu odeslány byly.



V pátek kopanou abrs (sic!) koření, a kdy chceš střílet, vezmi to koření a udělej z něho prášek a vundej mezi prach. — V neděli před východem slunce vezmi z umrlé hlavy mech, nemůž ránu udělat. Pro hru: Z černé kočky srdce.


Předchozí   Následující