Předchozí 0295 Následující
str. 288

Vám dávám včel s Pánem Bohem, a kdo se to ode mně přeje, tak mu to taky veřidte!«« — »A anis mně neodpověděl, jakés měl očestec!?« — »»Decki jsem se hodino pekl!«« — »Ach jaké te seš krásné a přeeés bél tak zohavené a hlavo měl's tak pokločenó!« — a pohladivši jej, ucítila mrazný chlad na ruce své, jehož nezbavila se po celý den. Sen zmizel na dobio. Franlišek, jak dodala mně udivenému, nepřišel již nikdy více.

Mandragory Rudolfa II.

Píše Dr. Čeněk Zibrt.

(S 1 vyobraz.).

Slavnostní číslo »Volných Směrů«, věnované mistrovi Hanušovi Schwai-grovi, seznámilo veřejnost českou se zajímavou malbou jeho. Pod šibenicí příšerně se šklebí pidímužíci, pekelné zjevy a jiná sběř duchů na čaroděje, jenž honí psa, který se snaží vytrhnouti ze země rostoucího mužíka. Mistr pojmenoval malbu: Dobývání mandragory*)

Pověra o vykopávání man Iragory, mužíka, udržuje se po celý středověk s představami, jak zázračné účiny působí tajemný kořen byliny, v němž fantasie spatřovala postavu, podobu těla lidského. Viz podrobnosti v dějinách pověry středověké od Meyera a Schindlera. Srjdíři uměli odstraniti z kořenů některých rostlin zbytečné výrůstky, tak že opravdu »mužík« nabyl jaké také podůbky s tělem lidským (hlava, ruce, nohy), a prodávali je za pravé »mandragory«.

Kolovaly pověsti za středověku, že mandragora bují a kvete v noci štědrovečerní. Vyrůstá prý pod šibenicí z výtoku nevinného oběšence. S hrozným nebezpečím bylo spojeno vytržení mandragory ze země. Dělo se to se složitými obřady, s děsným zaklínáním. Mužík prý třepil strašný skřek, že si troufá člověk smělec jej vytrhnouti ze země. Leckterý odvážlivec proto pykal smělost hrůzou, ba i smrtí to zaplatil. Aby se zabránilo pohromě, zacpali si uši voskem, brávali černého psa před východem slunce a pokřižovali rostlinu, uvázali mu mandragoru za ocas, lákali, honili, troubili na roh, aby utíkal a tím »mužíka« násilím ze země vyrval. Mandragora hrůzou a křikem psa umořila, ale byla ze země vytržena a v moc lidskou dána.**)

Středověké návody poučují obšírně, jak dlužno vytaženou mandragoru opatrně nésti domů a omýti červeným vínem, pak se má koupati, ošetřovati, ozdobiti košilkou bílou hedvábnou, uložiti v rakvičce, ve skřínce. Za to prý přináší zdar, požehnání ve všem, blahobyt hospodářství i rodině, dává moc nad počasím, prodlužuje život majiteli. Kdo položil peníz k mandragoře, nalezl tam ráno peníze dva atd.


*) Dobývání Mandragory. Aquarela, majitel H. O. Miethke ve Vídní. Volné
Směry IV. Praha J 900, str 57. Laskavě mne upozornil p. K. Březina **) Srov. Grohmann, Aberglauben und Gebräuche aus Böhmen und Mähren. Prag, 1864, str. 88.

Předchozí   Následující