Předchozí 0303 Následující
str. 296

způsobem všecky poskvrny, zsinalosti a jizvy. Kořen v octě ztlučený aneb s octem zetřený a přiloženy, hasí pekelný oheň. S medem a olejem smíchaný a pomazaný, slouží proti uštknutí a ranění hadímu. Ve vodě vařený a přikládaný, ztravuje otoky a volata. S ječnou mukou rozdělaný a přiložený, polehčuje bolesti dnavě na nikách, nohách i jiných svazích. Praví také, že kořen tento změkčuje slonovou kost, aby ji s ním šest hodin pořád vařil, tak že ji potom ve všechy formy vpraviti a cožkoli chceš, z ní udělati můžeš. Jablka mandragorová, když by k nim toliko voněl, dřímotu a sen hluboký uvodí. Takovouž moc má i safft aneb rnízka jejich, tak že i ti, kteříž ji vytlačují z jablek, přílišnou vůní oněmějí. A protož není bezpečné mnoho užívati nebo netoliko škodí, ale i usmrcují. V horkých zimnicech vypražujících a mozk párnostmi vysušujících: Vezmi prach kůry kořene mandragory, směs jej s mlékem ženským a bílkem vaječným a oblož tím čelo i židoviny.

Tato bylina jak česky, tak latině, vlasky i francouzky slově mandragora, arabsky labora, španělsky mandracola, řecky anlhropomorphos, antimalon, quibusdem et Gircaea, quod radix videatur ad amatoria con-ducere.«')

Mandragora prese všecko poučování, výstrahy a pokuty2) i popravy byla vyhrabována, prodávána a kupována. Zachovalo se podnes několik exemplářů mandragor středověkých V Germánském museu v Norimberce v síni č. 64. jsou vyloženy čtyři středověké mandragory (Radix victoralis longa, Abraunmännchen), rozsochaté kořeny, seříznuté, aby se zdálo, že je postavička lidská. Stál jsem dlouho zamyšlen u skříně s mandragorami, představuje si, jak asi draze byly od šalebných čarodějů prodávány a jaké vábivé naděje k nim majitelé chovali . . . Jsou mistrovsky upraveny na způsob lidských těl. V síni č. 62. v témž museu v Norimberce jest vyobrazení (akvarel), jak vzniká mandragora, vyrůstá kořen, ruce, nohy a černý pes snaží se vytrhnouti ji ze země, při čemž muž troubí na roh, maje v ruce hůl, aby psa popoháně.1.3)

Rudolf II. kupoval pro své sbírky až za 100 dolarů mandragoru a věřil v její moc čarovnou. Zachovaly se podnes také Rudolfovy mandragory a podáváme na str. 289 jejich vyobrazení. Jsou nyní chovány ve dvorní knihovně ve Vídni. Větší kořen znázorňuje mužíčka (»Marion«), menší představuje žínku (>Thrudacias«). Mají košilky červené, hedvábné a byly prý uloženy v rakvičkách. Každé čtyři neděle při novu měsíci byly dávány do lázně, koupaly se a když prý se na to zapomenulo, žalostně bědovaly jako malé děti atd.4)

Čtenáře Českého Lidu snad bude zajímati vyobrazení i kratičká tato historie mandragory, o níž a o jejím kouzelném působení čítali ne-li


1) Petra Ondřeje Mathioli Herbář aneb bylinář, opravený od Joach. Kameraria, z němčiny přeložený od Adama Hubera z Riesenpachu a Daniela Adama z Veleslavína, v Praze, 1596, str. 392 b—393 b.
2) Ještě r. 1630 byli tři ženy vymrskány z bran města Hamburka za to, že prodávaly mandragory.
3) Viz Peters, Aus pharmaceutischer Vorzeit, I. Berlin 1886, str. 181.
4) Otto Henne Am Rhyn, Kulturgeschichte, II. Berlin, 1886, str. 130.

Předchozí   Následující