Předchozí 0307 Následující
str. 300

@NZ@Otázky a odpovědi

* Jesle. Rád bych zpracoval české jesle (Betlémy.) Proto slušně žádám příznivce myšlénky té v Cechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku, aby 1. na korresp. lístku se mnou sdělili, kde jsou starobylé kostelní nebo klášterní jesle, 2. by mně popsali typické lidové jesle ve svém kraji nebo zaslali mně některé chirakteristické figurky (na Příbramsku zvané »daráky») k nahlédnutí, 3. aby zaslali mi k nahlédnutí starobylé obrázky s jesličkami (rytinky, lidové malované obrázky a pod.), 4. aby mi propůjčili k nahlédnutí fotografie z dětských lidových nebo dětských vánočních her. Fotografové amatéři snad by blahovolně ofotografovali přístupné jim starobylé jesle a zaslali snímek k nahlédnutí?

    Karel Procházka,

farář v Stochově, pošta Lány v Čechách.

* První styk lidu českého se slovanskými sousedy. Hlídka literární, red. Dr. Pavel Vychodil, v Brně 1903, str. 158. poznamenává ke článku p. red. M. Schoenbauma v č. 4: »M Schoenbaum v G Lide (4 s.) navrhuje probrati dosti sice podřízenou, ale přece ne bezvýznamnou otázku, jak působí na českou duši první styk s Němci. Dodáváme, že má-li se sbírati materiál podobný, ovšem zvláštní věrohodnoslí ověřený, mohlo by se probrati i podání dojmu, jakým působí první styk se slovanskými sousedy, Poláky, Slováky (pro Čechy), Slovinci (»Grány«), Chorvaty a Srby, ale nepřikrášlený stanoviskem politickým, nýbrž jak se prostě pojímá v lidu. Pro ráz a povahu duše lidové tento průměr dojmu, jakým působí styk s cizinci.

jest všude markantním. My si ho dosud tvořili aprioristicky spíše, než podle dokumentů.« Souhlasíme a rádi uveřejníme vylíčení dojmů o působení prvního styku s Němci i se Slovany v příštích číslech Českého Lidu. Prosím za věnování pozornosti oběma těmlo otázkám.    Red.

* Lámání odsouzených kolem. (JUDr. Emil Štros v Kněževsi u Rakovníka). Obyčejný výklad není správný, ani vyobrazení umělců novějších neshodují se s pravdou. Odsouzenec byl položen na kusy dřeva, polena, a těžkým kolem popravním byly mu kosti lámány. Jasný názor podává připojené vyobrazení, výňatek dřevorytiny od H Burgk-maira, ze začátku věku XVI.    Zbt.

Lámání kolem. Z dřevorytu H. Burgkmaira (1472—1531). Kreslil Zd. Laštovka.


Předchozí   Následující