Předchozí 0308 Následující
str. 301

* K dotazu p. prof. Dra. Jar. CelaJcovshélto. V Domažlicích zasazují červenobílý plechový- praporeček do zvláštního držáku u kašny před radnicí. Tím zahájen je trh na obilí, jenž se koná každý čtvrtek. Do toho času (kolem 8. hod.) kupují jen domácí potřeby kuchyňské od »Bulaček« v pestrých krojích chodských oděných. Držák (»haltýř«) je silný kůl do země zaražený, asi Ví metru vysoký, s otvorem pro praporec.

    Ivan Kitzberger.

@NZ@Směs

* Posel smrti v rodině Černínů g Chudenic. V letopisech kláštera augustiánského ve Lnářích, zbudovaného r. 1684. Tomášem Zacheem hrabětem Černínem z Chudenic, dočítáme se o tajemné zvěsti úmrtí jmenovaného zakladatele. >V měsíci únoru r. 1700 upoután byl hrabě Tomáš Černín na lůžko, z něhož však více nepovstal. V klášteře lnářském tajemná znamení ohlásila smrt jeho. Malý zvonek, jenž stál na stole v refektáři, sám od sebe zvonil. Převor kláštera slyšel nad dveřmi své celly velmi prudké udeření. Vše to stalo se dne 14. února t. r, kteréhožto dne hrabě v Pánu zesnul.«    J. P. Hdle.

* Kde stávala stará »spravedlnost« v Kasej ovitích? R 1670 na dotaz vrchnosti lnářské, na kterém místě původně vykonávala se spravedlnost, odpověděl magistrát kasejovický zvláštním dopisem, daným v místě radním dne 13. listopadu t. r., následovně: »Jest nám mnohým povědomo a to jsme od předků a lidí starožitných obzvláštně Matěj Šolle od otce svého a Anna Šípková vdova též od předků slýchala, že jest přid léty spravedlnost v místě »Kačerovka« řečeném stávala a na ní ňáký člověk, obytný ve vsi Kocelovicích, který byvše pro rozdílné v panských rybnících krádeže po dvakráte dopaden a veřejně trestán, zápis hrdelní na sebe učinil, kdyby v téže krádeži více postižen, aby bez další milosti na hrdle trestán byl. On dopustivše se po třetí takové krádeže za času a possessu panství Inářského, vysoceurozeného p. p. Volía z Kolovrat*) t. č. nejvyššího sudího v království českém, jest ku právu města Kase-jovic podán a spravedlivou výpovědí hrdla odsouzen a na téže Kačerovce tehdáž stojící spravedlnosti provazem odpraven byl. Že ale taková proti zámku a oknům zámeckým byla a nadjmenovaného pána z Kolovrat paní manželka Judita z oken svých to viděla, to jest u p. manžela svého vymohla, že jest táž spravedlnost v tom místě zrušena a k podobným příhodám a potřebám na ňáký bříze v jiném místě řečeném »Kamejce« vykázána byla. Čemuž že tak jest, to pečeť naše městská dotvrzuje.«

    J. P. Hille.

*) Volf Novohradský z Kolovrat byl pánem na Lnářích v letech 1577 1609. Erb jeho (orlice) a manželky, Judity ze Šternberka (hvězda) spatřuje se dosud na býv. zámku lnářském (nyní pivovaru) s letopočtem 1597.

Předchozí   Následující