Předchozí 0325 Následující
str. 318

Kroj moravských Valachů v Kozlovicích a okolí

Podává Vojtěch Plotěný.

Kroj u nás a vůbec v okolí Frenštátu zvláště u mužských býval vkusný a malebný. Modré nebo zelenavé a po stranách hedvábím premované úzké nohavice byly vtěsnány do vysokých bot, jež měly 7 až 8 záhybů a podobaly se slováckým čižmám. Okraj holinek v předu zdobil hedvábný černý trapte. Vzadu pod kolenem na nohavicích byl přišit čabrak — třapec — žlutý nebo zelený. Opalky bot byly nízké.

Prsa přikrývala červená soukenná vesta — brunclík, v pesiě nosívala se modrá. Byla poseta kovovými kulatými knoflíky a pestře hedvábím premoyána. Co knoflík, to býval třapeček. Nohavice byly přepásány třikrát dokola dlouhým černým lesklým řemenem. Na brunclík brávala se kazajka. Byla z modrého nebo zelenavého sukna, byla hedvábím lemována, v zadu měla velké záhyby. Tyto záhyby se jmenovaly kozí dubky. Byly za stará dosti veliké, později se umenšovaly. Byla-li nějaká zvláštní slavnost, jako průvody svatební, pohřební nebo větší církevní svátky, pak místo kazajky brávala se zelená župica, kovovými knoflíky bohatě posetá a po obou stranách hedvábným žlutým třepením ozdobně premovaná. Tento svrchní šat sahal až po kolena a býval po 30 až 40 zlatých. Drahý to oděv! Za to nosil ho majetník až do své smrti a po něm dlouho ještě jeho potomci. Také pláště se nosívaly. Tyto měly nad ramenoma úzké límce, třikrát nebo čtyřikrát nad sebou střechovitě složené. Kolem krku nosil se červený volně svislý šátek. Košula byla přezová se širokými rukávy modře olemovanými po krajích buď barasem anebo hedvábím.

Klobouky byly podrobeny již větším změnám. Bývaly vůbec plstěné a nosily se nejprve kulaté se širokou střechou. Pak vešly v užívání stejně nízké, ale u vrchu ploché. Po těchto vloudila se nejapná móda: začali nositi klobouky vysoké na způsob cylindrů se širokým plochým vrchem, jenž se dolů sužoval a měl úzkou střechu. Tato móda dlouho netrvala v našem okolí. Nejdéle udržela se na Geladné a v zadních horách. Posléze nastaly klobouky podobné předešlým, ale v obrácené formě: se širokým totiž podkladem a úzkou vrchní plochou. Mládenci nosívali kolem klobouků černou širokou aksamítku s velikou přeskou. Ženatí této ozdoby nositi nesměli. — Oblek takový slul sváteční a nosíval se mimo všední zaměstnání.

Jinak bývalo při práci ve všední den. Tu dostačily Valachovi místo vysokých čižem jeň krpce. Tyto byly kožené, nízké, volné, každý si je zpracoval sám a do nich vzul huněná kopica. Místo ozdobných nohavic brával Valach jen huněné bílé. Chlapci nosívali vesměs pouze plátěné nohavice. Místo zelené župice (haleny) oblékal bílou, huněnou župicu. Ňadra bývala i zimního času holá a bez šátku kolem krku. Také v jemnosti košul byl rozdíl. Plátno se přádalo trojího druhu: hrubé, pačesné a tenké.

U ženských nejdůležitějším šatem bývaly kasanky a přednice. Ka sanky neboli zadnice bývaly toliko z hrubého plátna; na svátky se nosívaly


Předchozí   Následující