Předchozí 0367 Následující
str. 360

na Valašsku: Ze 43 dítek říká zde otci i matce »ty« 7 (16"25%), »vy« 33 (76-75%) a 3 děli říkají otci »ty« a matce »vy«*) = 7%. Tykání dědovi a babičce bývá sice v lepších rodinách obvyklé, avšak pozorovatel shledal ve své třídě naskrze »vy«, totiž ze 33 všech 33. Rodiče dítku tykají a podobně se oslovují sourozenci. Národní jest v okolí: »Naši ta-tinek pravili. Pan farář kázali«.

Béřeme-li tedy vykání jako přední známku ryzosti národní, pak by Blovicko a Domažlicko jako nejzápadnější bašta Slovanstva zasloužilo předního místa, Získali jsme tímto rozborem jistou známku pro rozeznávání bytu národního; seznali jsme vlivy sousední a staré tradice, jež evangelíky vážou k vykání a Israelitky české k tykání. Městské obyvatelstvo rychleji osvojuje si vlivy cizí, udržuje také konservativněji nečeské zastaralé »on, oni«;**) venkov zůstal ryzejším, češtějším.

Věšení věnců na Dolnokralovicku.

Podává R. Chaloupka.

Slavnost vystrojují vesnická děvčata na svůj vrub. Seberou trochu peněz, a upletou ze svěží zeleně dva věnce. Sezvou z okolních vesnic mladou chasu k tanci, objednají v městečku muzikanty, vyvolí si mládence a družičku. Odpoledne v neděli pozvaní i pořadatelky seřadí se na návsi za hudbou a jdou pro mládence a družičku, jimž připadají hlavní úlohy. Celý průvod se potom ubírá ku kříži, jenž stojí bud1 na návsi, nebo za vesnicí. Tam se pomodlí »Otčenáš« a »Zdrávas«, a pověsí na kříž jeden věnec. Potom jdou do hospody. Druhý věnec se položí na stůl doprostřed světnice, a tančí se kolem něho. Pak se vše i s muzikanty vyhrne před hospodu. Přinesou ověnčený žebřík a přistaví k lome-nici. Podají mládenci druhý věnec a žádají, aby jej pověsil. Mládenec vystoupí na první příčel a praví, že dále nemůže, že musí zalívat. Děvčata přinesou litr piva. Mládenec se trochu napije, dá zavdat muzikantům, a ostatkem poleje věnec. Říká, že to bylo málo. Přinesou druhý litr. Mládenec vystoupí o jednu příčel výše a opět, že nemůže. Tak se to opakuje někdy i hodinu. Ovšem, že se vše neobejde bez rozmanitých průpovědí a vtipných říkání. Pivo všechno platí děvčata ze sebraných peněz. Posléze mládenec zavěsí věnec na skobu a sleze dolů. Všichni navrátí se do hospody a tancují. Prvních několik hodin chodí si k tanci děvčata pro hochy. I muzikantům platí. Pak muzikant »vytroubí« a úlohy se vymění. Hoši vybírají si děvčata k tanci, platí. Tancuje se vesele až do rána. —


*) Těmi zlepší se % pro vykání matce na 83'75.
*) Druhdy i v předních vlasteneckých rodinách slýcháme tyto tvary při mazleni s dětmi, ba i při styku rodičů.

Předchozí   Následující