Předchozí 0370 Následující
str. 363

Snad byste mi ráčili oznámiti, co v sobě zavírá. A kdy bych mohl odjeti, a tak podál nebylo, jistě bych sám s ní k Vaší M. byl dojel, ač Ste mi koli na neděli dosti slušně zaplatiti ráčili bez myho zasloužení. Než kdyby mi to Pán Bůh dáti ráčil, abych se Vaší M. odplatiti mohl! Než bojím se, že nic nevyhráni. Nelze se pokusiti, tak na ten čas všeho psaní zanechám a Vaší M. poníženě žádám, že ráčíte mejm milostivým pánem býti a mne za svýho nehodnýho služebníka míti. A ráčíte-li mne kdy v čem potřebovati, ráčíte mne vždycky volnýho míti. Dnes pro svýho nejmilostivějšího pána Gesar(a) Julius(a) *) zdraví jednu chci tichejm duchem vytáhnouti. Jestli že se Vaší M. zdá, račte taky na jeho M. spo-menouti. S tím Vaší M. Pánu Bohu všemohúciemu poroučím. Ten rač dáti, abyste se ráčili na všem šťastně a dobře míti. Datum na Nové Bystřici 22. dne měsíce máje, léta oc. 65. Vaší M. služebník Jindřich Bradsky z Labouně**) m. p.

Vysoce urozenému pánu, panu Petrovi Vokovi z Rožmberka a na Českém Krumlově, císaře Jeho M. komorníku, pánu mému milostivému, Jeho M. (Archiv panství G. Krumlovského I. 7 W/S 39 k)

Petr Vok z "Rožmberka služebníku svému, správci obonj Krato-chvilské Václavu Kapříkovi z Vokova vtipně vytýká, že dle rozkazu jeho k němu se nevypravuje a poroučí, aby jedny plinky do Brloha odeslal a druhých Krumlovskému purkrabí, kdykoli pro ně pošle, vydal, aby se několik divokých sviň pobíti mohlo. V o. Krumlově, dne 22. prosince 1597. Orig. na papíře

Petr Vok z Rozmbergka, vladař domu Rožmberského oc. Slovutný věrný milý ! Ze jse po častém mém jistém poručení a Tobě vzkázání sem tak dlouho nevypravuješ, jinače tomu nerozumím, nežli že na odeslání pro Tebe s kočím***) očekáváš. I můžeš tak tím prodlévati a tu příčinu mi dáti, že Tebe dám sem přivésti a takovou Tvou neposlušnost napraviti. Podle toho poroučímť, nepomíjej ihned jedny plinky do Brlohaf) odeslati a druhý purgkrabí mému Krumlovskýmu, kdykoliv pro ně pošle, vydati, aby jse něco divokých sviň mohlo vobjíli a pobíti, věda, že vůli mou jistou na tom naplníš. Datum na Krumlově v pondělí po sv. Tomáši léta oc 97. Ruku vlastní. P. S. Pokudž by pak druhých plinek před


*) Julius, syn Jiřího Volfa Krajiře z Krajku. Sedláček, Hrady IV. 106, 159. •*) Zemřel r. 1605 jako služebník pana Petra Voka a pochován v kostele v Trhových Svinech. „Člověk ctný, veselý a upřímný." Rřezanův Petr Vok, str. 210 — 211. V této době snad byl nějakým hofmistrem mladého Julia Krajiře, na Nové Bystřici. ***) S vozem, dnes bychom řekli s kočárem.
t) Brloh, česká vesnice na svahu Blanského lo.sa, za doby rožmberské důležitější stanice honebni. V staré době vykazováno a brJno z hájemství brložského dříví stavěči dubové a bukové. Ještě dnes jsou v okolí pěkné lesy bukové a obyvatelstvo živí se v Brloze, Rojšíně, Chlumu a j. průmyslem dřevařským a značí se jadrnou mluvou v nářečí.

Předchozí   Následující