Předchozí 0381 Následující
str. 374

Jak slavně vítali Soběslavští ruské vojáky r. 1799.

Podává M. Schoenbaum.

Znalcům školských poměrů, zejména pak členům stavu učitelského, jemuž jistě všichni vděční odchovanci českých škol z toho srdce přejí konečného zlepšení platů nynější částečnou úpravou služného, nezjevujeme žádné noviny sdělením, že předchůdcové našich pánův učitelů za starých »zlatých» časů neměli ani o nic lepší zaopatření, než učitelstvo naše před schválením nového zákona. Odlehlost tohoto úvodu od vlastního předmětu zprávy naší, o vítání Rusů v Soběslavi, již by nám chtě! kdo vyčítati, ukáže se jen zdánlivou, jakmile jen připojíme stručnou zmínku o původu pramene svého, z níž okamžitě vyjde souvislost trapné bídy starého učitele jihočeského s parádní muzikou na počest ruského regimentu, táhnoucího v říjnu r. 1799 staroslavnou Soběslavi.

Wolfgang Wiedemann, rodák z Neumětel, odbyv kurs učitelský na c. kr. normální škole u sv. Jindřicha v Praze r. 1785., záslužně účinkoval jako skutečný učitel v Nedvědici*) u Soběslave 7 let, totiž až do r. 1795. Dalších šest let stejně úspěšně působil v Hlavatcícb,**) obci větší a tedy zámožnější, kamž přesídlil jen proto, že tu doufal sobě zlepšiti příjmy za svízelné povolání své. Jakkoli však honosil se znamenitým vysvědčením magistrátu Soběslavského za své vzorné učitelování v Nedvědici, byl v naději své o polepšení chatrných příjmů trapně sklamán. V Hlavatcích nijak si nepolepšil a takž byl nucen, žádat o úřední povolení (»koncessí«) ku provozování kupectví pro svoji manželku, což mu částečně k živobytí napomáhalo, neb zde sobě získal lásky a vážnosti takové, že mu přáno bylo ode všech osadníků, zvlášť kupeckému závodu jeho manželky . . . Vesnické kramářství tedy vedlejší živností učitelovou. Mimo své horlivé působení učitelské nacvičil si však ještě pan »principál« Wolfgang Wiedemann 25 žáků svých v hudbě, kteráž kapela Hlavatecká patrně byla záhy všude známa, jak nasvědčuje lichotivé pozvání, jímž vlastně jsme již u věci, totiž u slavného vítání ruského pluku obcí města Soběslave.

Zní Soběslavské úřadní pozvání kapely hudebníků Hlavateckých, svědčící tehdejšímu faráři, P. Malachiáši Kreutzerovi, ku slavnému vítání Rusů, v doslovném překlade z německého originálu takto: »Vele-důstojný a veleučený, vysoce ctihodný pane! Dne 25. října t. r. to jest v pátek vtáhne do města zdejšího oddíl císařských ruských vojsk, kteréž k vedení tohoto voje přítomný král. krajský komisař pan hrabě Dohalský,


*) Nedvědice, obec v rozloze 4'58 km.2, domů 44, obyvatel vesměs katolíků 238, s kostelem sv. Mikuláše a farou, 2 třídní školou o 150 žácích, podle „Adresáře-Kalendáře polit. okr. Táborského na r. 1901, vyd. „Nár. Jedn. Pošum.".
**) Hlavatec, obec v rozloze 7'86 km.2, domů 86, obyvatel katol. 544, židů 9 = 553 ob. Původně sídlo vladyků Roubíků z Hlavatec. Kostel sv. Ondřeje (patron Jan hrabě Harrach), škola Střídní, žáků 189. Viz tamže!

Předchozí   Následující