Předchozí 0404 Následující
str. 397
* Původ a význam vánočního stromku. (Srv. str. 340.) Pamatuji se zcela určitě, že otec můj, hosp. správce v Dobešicích u Písku, r. 1864 nám dětem strojil stromek vánoční, na němž svíčičky lepily se na větvičky přímo, nebylo však žádných papírových řetězů ani stříbrných a zlatých nití. Byl tedy vánoční stromek v písecké krajině dříve již znám než počátkem let sedmdesátých. Cukroví bylo tenkráte, zdá se mně dnes po 38 letech, z dragantu, a nebylo všelijakých háčků a pomůcek k věšení, připevňovalo se vše nití. Stromek připevněn byl v zahrádce zeleně natřené s nízkým zábradlím. Mikov u Mělníka.    J. Vokurka, správce.

* Pískání lokomotivy při pohřbu. Asi před 3 roky zemřel přednosta stanice Vodňany-Gičenice, který již po dlouhá léta na stanici té úřadoval. Pohřeb konal se odpoledne z nádraží do města Vodňan, asi 3/4 hodiny vzdáleného. Když ubíral se pohřeb z nádraží, ozvaly se z nádraží kvílivé zvuky lokomotivy a průvod za zvuků těch ubíral se od nádraží. Kvílení lokomotivy, které skutečně mocně budilo truchlivou náladu, dlouho ještě neslo se za pohřebním průvodem. Smutný pískot tím mocněji působiti musil na lid — když byl to poslední doprovod stanice svému pánu — kvílení stroje, který jakoby tím dával známky své duše na jevo. V Č. Budějovicích.    Dr. J. B.

@NZ@Časové zprávy

* Přednášky Dra. Č. Zíbrta o kulturní historii v letním běhu r. 1903 na české universitě: 1. Úvod do všeobecné historie kulturní (theorie, methoda, literatura); 2. Všeobecná historie kulturní: I. Dávné i nynější lidstvo necivilisované a starověk.

* f Prof. Bedřich V. Spiess. (* 2. ledna 1842 v Písku, f 17. dubna 1903 na Smíchově). Milý a vážený náš tento spolupracovník vedle všech jiných prací literárních byl u nás první z těch, kdož studovali dějiny prostonárodní literatury; uveřejnil z tohoto oboru řadu důležitých článků po časopisech. Soustavně probádal místní jména česká a jejich etymologii. Též studiem písní lidových i jarmarečních se obíral, jak svědčí jeho článek v Českém Lidu. Přestěhovav se do Prahy, měl hlavu plnou záměrů literárních a často podepsanému vykládal, co ještě by rád dokončil (hlavně studii o místních jménech). Smrt přerušila všecko .... Budiž mu zachována čestná pamět!    Č. Z.

Předchozí   Následující