Předchozí 0408 Následující
str. 401

Proroctví o příští krále Marokána.

Sděluje Dr. Vácslav Řezníček

Ve zprávách o náboženském hnutí a blouznění, jež se obzvláště v poslední čtvrtině XVIII. století ve východních Čechách různým způsobem jevila, často přichází řeč o proroctví o příchodu krále Marokána. Milovníci a deklamatoři tohoto proroctví, kteří se )ím těšili, zváni byli od svých sousedů Marokány. Avšak nějaké zvláštní, něčím jiným význačné sekty neznamenali. Proroctví o příští krále Marokána, jež snad již v době selské bouře r. 1775 a před vpádem pruského krále Bedřicha II do Cech r. 1778 v některé formě mezi českým lidem kolovala, byla svým výrazem vlastně vášnivou touhou po pomstě a popouzením k žádostivosti po ní. Církev katolická měla býti dle proroctví tohoto za souhlasu císaře Josefa II. vyvrácena a vývrat ten provésti měli králové protestantští.

Skladatelé proroctví o příští krále Marokána byli patrně z vrstev lidových a dle citátů písma k jednotlivým veršům přiložených byli to lidé v starém i novém zákoně velice zběhlí, avšak podle naivností, jež prorokovali, přes meze rozumu zbloudilí.

Poněvadž se tu a tam v literatuře následkem patrné neznalosti věci přikládá stoupencům krále Marokána, t. j. opakovačům proroctví o jeho příští, větší a jiný význam, nežli ve skutečnosti měli, klademe zde na objasnění a vysvětlení tajemného marokánství celé proroctví o příští krále Marokána a sice v jeho nejobsáhlejším znění, v němž bylo na způsob jarmarečních písniček nepochybně tajně r. 1801 tištěno a rozšiřováno pod titulem: »Píseň o napomenutí všeho množství k radostnému potěšení pravým evangelium sv. milovníkům, kteráž oznamuje světu zatvrzelému dokonání šestého soudu, od Boha uloženého a písmy evangelium svatého skrze proroky oznámeného a nyní již k cíli od Boha uloženému pospíchajícího soudu.« Z jeho obsahu každý sečná, že výlevy podobného druhu a znění duchovní i světskou moe nulně popouzely k nevoli a nabádaly k opatrnosti, avšak dnes z celku vysvítá, že to všechno bylo jenom blouznění ubohých lidí, rozmanitými útrapami své doby usouzených, kteří přirozeně s rozhorlením toužili po lidské důstojnosti a po vybavení z otroctví zlých časů.


Předchozí   Následující