Předchozí 0448 Následující
str. 441

@I@Venuše u Mandragory. Z Paprockšho knihy Obora 1602.

se od tebe a ty jsi ke mně přišla, chlíe, abych já tobě pomáhati melo, tobě, která jsi svým neřádem s/ět nakazila, a kdybych já tobě k tomu nyní dopomohla a ty syny a dcery měla, jizby všecken svět do konce nakazila a všelijakých nečistot a zlých mravů jimi by naplodila. A protož táhni ode mne, nebo neobdržíš, čeho žádáš na mně, a zahnav ji řekl : Quisquis mulieribus credit, furibus ac impostoribus credit. Kdokoli ženám věří, zlodějům a škůdcům věří Taktéž i všichni poctiví lidé činiti by měli, abv všetečných a klevetných a nemravných žen, dobrých a šlechetných nedotýkajíce, nikdá netrpěli, jakž Jeroným Svatý vypravuje o jednom muži vzácném . . O. mládenci, pamatujte a ctnosti se přidržujtn, neb vám všechněm blaze bude a život strachu pozbude.

K úpadku slováckého kroje.

Uvažuje Dr. Jan Koutný.

O úpadku slováckého kroje na Kyjovsku dosud bohudíky nemůžeme mluviti. Pestrý a vkusný kroj je lam v plném květu i rozvoji. Často zaslechneme od některé stařenky: »Bože, spěšéj chodily dívky v suknici a ve fěrtochu, ale včíl si každá těch fafrnochů na sebe navěšá, že ich nemože ani unést.«

Základní součástky kroje co do tvaru (klobouky, šátky, kožichy, boty), co do střihu (kabátky, kacabajky) a co do délky (kanafasky, fěr-tůšky) se nemění. Jen provedení podléhá vkusu jednotlivce, avšak jen v podrobnostech se uchylujíc od vkusu celku.


Předchozí   Následující