Předchozí 0450 Následující
str. 443

@NZ@Směs

* Svátky zasvěcené světiti! Za starých časů byl v každé snad vsi tkadlec, jenž lidem tkal z vlny šorky (sukně), a v městě soukeník, jenž zase lobil na stavě sukno. Tatík Vondrův jako mladík pracoval v Něm. Brodě u soukeníka, jenž měl tři stavy. Za jedním pracoval mistr, za ostatními tovaryši. Bylo to právě přede Všemi Svatými, mistr byl s dílem hotov, ale tovaryši nikoliv »Hoši,« pravil pan mistr, »musíte míti vše uděláno, třebas byste tkalčili až do rána.« — »Ale vždyť je to, pane mistře, přede Všemi Svatými,« namítali tovaryši. Mistr: »Všech Svatých sem, Všech Svatých tam, Pán Bůh vám nepomůže. Být to musí!« Jak poručil, stalo se — ale milí tovaryši o 11. hod. v noci únavou usnuli. Mistr vkročiv do dílny, aby se přesvědčil, jak se chasa činí a pracuje, uviděl spící hochy a za stavy pracovati čerty, kteří míslo outku dávali do obnovy slámu. Že takové dílo pod rukama se rozpadalo, netřeba podotýkati. Pan mistr pak nikdy již nechtěl, aby se v den sváteční v jeho dílně pracovalo; neboť poznal, že práce ve sváteční den není požehnaná. Jindř. Bačovský, učitel.

* Kdys nehty kcetou. (Klatovsko.) Kvete-li nehet na palci, znamená štěstí; ukazovák neštěstí; prostřední lásku; mezenec bohatství; malíček smrt. Pověře této u mladého lidu folik víry se přikládá, že to až víře nepodobné. — Engel Pantaleon.

* Starý recept proti kamínkům močovým. »Vezmi bobkův krámských, koření petruželného drobného, chřenu, bedrníku, jádra břeskvová, cycvar a to každé obzvláštně usuš v kamnách, polom v mozdieř ztiuč každé zvláště a prosej a važ, aby byio jednostajně jednoho jako druhého. A potom ten prach směs spolu vešken a do čisté nádobky schovaj, aby nezvětral. Užívati toho prachu muožeš dvakrát do téhodne v jakémžkoli chceš nápoji teple jako vlaský vořech, a jíti do lože a vypotiti se. A budeš zdráv.« — Recept tento nalezl jsem připsán na poslední prázdný list svazku pražské universitní knihovny (Marci Antonii Coccií Sabellici exem-plorum libri decem [Argentorati, 1511]), touže rukou, která na jiných místech téhož svazku v letech 1520 —1532 jiné datované nedůležité poznámky zapisovala. Jan E m 1 e r.

* Jak šenkýř v Chomli za Radnicí léčí vzteklinu. Když byl někdo pokousán vzteklým psem, musí býti do 48 hodin u něho. Přijde-11 později, již neléčí, protože jed se dostal do masa, a z masa se již ne-vyžene. Lék proti vzteklině připravuje z májovek (májka obecná). Chlape1 mu je nosí. Dává za jednu 2 krejcary. Majky musí býti sbírány v květnu-Z těch se udělají černé kuličky, které se posypou cukrem a ty musí člověk vzteklým psem pokousaný polknouti. Potom nesmí ničeho jísti. Trpí hrozné bolesti, ale jistě se uzdraví. Jos. Chudáček.


Předchozí   Následující