Předchozí 0464 Následující
str. 457

jejížto hlava Pán Ježíš Kristus všeeknu moc nad vámi, pekelní duchové, má; a jí též tu moc nad vámi dáti ráčil. To též né ve jménu mém, ale ve jménu všech pobožných církevních kněží a služebníkův Božích vám poroučím. Jakož i také ve jménu svatých a světic Božích Ve jménu a v moci Nejsvětější a neposkvrněné rodičky Boží Marie Panny a jejího syna Pána Ježíše Krista. A nade všecko jiné ve jménu Boha Otfce i Sy f na i Du f eha svatého. Amen«

Jak se mláítí cepem?

Z Přerovska podává Fl. Zapletal.

Napřed se položijó ve dvóch řadách snopy na mlatevňu klásím !: sobě (ale ne načisto až k sobě) řétím k oplotám. Na obóch koncách se pěkně snopy dajó do kolečka, aby zrní nevylitovalo ven. Potem se pomaly tluče cepem na klásí, aby zrní se nerozbilo na moku, ale čém dál k obříslu, tem se mosé víc přiložit', aby zrní vyletělo Hned za mlatcama snopy po jedné straně omlácený někdo obrací, až je obilí po obóeh stranách omlácený. Potem se na koleně každé snop ze zrní dobře otřepe a odhodí se na hromadu k oplotě; só to už oklípky. Na to se omlácený zrno vyhrabe z ohrabků a zhrne se k oplotě. Obrabky se nosijó do pievnika. Zrno toto je přední, je nézraléší a népěkňéší a užévá se ho k seťó. Potem se mlátijó oklípky. Snopy se rozvažó a obilí se ztenka rozdělá po rulatevni zas ve dvóch řadách. Obřísla zoslanó pod obilím. Včil se zrno už načislo vymlátí. Sláma se vytřepe a váže do otýpek. Ze 3 hrubéch snopů obyčéně se dělávajó dvě otýpky slámy. Obilí vymlácený se prozaíém zhrne do proslředka a dyž už je ho víc, odhrne se strano k oplolě. Tak se to dělá ai při prvním mláceňó či-stýho zrna.

Dyž je dosť obilí namlácenýho, čistí se. Na mlatevni v prostředku stopne si délnik, keré už to mosé dobře znaf, a háže lopatko obilí proti větru. Ternu se říká, že dělnik obilí věje. Při těmto házeňó se plevy a prach od zrna oddělijó a bévajó větrem na jinší stranu snášeny. Zrno, kerý při těmto vito prše nédál, je to nelepší a nétěžší (obilí přední), v prostředku hromady je zrno prostřední a u noh dělníka je zrno lehký a zuna. Toto néšpatňéší zrno se zas ešče čistí na řičicách a dává se obyčéně pro dobytek. S obilí nelepšího shání se s vrchu smrďěnkó všelijaká neplecha, kerá tam při vito spadla.

Dyž se mlátí jetelina, mosé se zrno pořád' na řičicách zbaovať větších ohrabků. Ale protože od teho bolijó ruky, udělajó se v oplotě ďóry dvě, do nich se strčijó dvě hůlky a po nich se jezdí řičicó.


Předchozí   Následující