Předchozí 0485 Následující
str. 478

Maďarská ornamenfika.

Uvažuje Fr. Kretz.

Posuzujme předměty lidového umění, lidové tvorby, které se nám po dnes zachovaly, a srovnávejme je s obdobnými pracemi jiných národů. Toto srovnávání má velkou důležitost, poněvadž nám ukazuje přímo cestu k původním pramenům. Nemůžeme se klamati, protože dokumenty lidových prací nedají se falšovati, a bylo by nanejvýš neroz-umno přibásňovati něco, co vůbec nebylo a co odpírá dnešním výzkumům v oboru lidovědném.

Ohyzdná věc začíná se zahnizďovati do národopisu. Je to symbolika ornamentální. Nedivíme se, že v archeologii mnoho musí se přimysliti, mnoho musí fantasie přispěti ku pomoci při nálezech různých předmětů, o kterých se s určitostí nedá říci, co a nač byly. Je to částečně potřeba, avšak jinak je to se symbolismem v ornamentu národním. To jsou nahodilé suggesce, ornamentům podkládá se vybásněný obraz, který původcové si nepředstavovali a ani jej ve své práci neviděli. A mají-li ornamenty původ z předmětů braných z přírody, pak je to výron umělecké tvorby, ale nikoliv citové vzrušení. Národní práce mají se posuzovati tak, jak jsou: po stránce slohové, barevné, technické. Nic více, toto úplně dostačí. Opak je hledati strojeně v těchto pracích symboliku a nic jiného. Ba my tvrdíme, že některý ornament, kterému se podkládá třeba bájeslovný význam, vznikl nahodile následkem technické zručnosti nebo byl podmíněn danou látkou (vlákna, hlína, kov). Tak povstaly také různé deformované ornamenty, nad kterými si marně lámeme hlavu, abychom je rozluštili. S takovými zvláštnostmi se přečasto setkáváme, stojíme v údivu před nimi, jsou zvláště nápadně stylisované, ale vždy ladné, harmonické, které zachovávají klid zralé komposice. Kdo by v těchto ornamentech hledal nějaký hlubší podnět nebo zvláštní úmysl autora, byl by na omylu, proto vůbec a zde v tomto případě zvláště je nemístná symbolická fantasie různých nadšenců.

Národopis nesmí býti pěstován po stránce symbolické, tato stránka patří do jiných oborů. Lidový ornament musí býii studován, rozkládán, srovnáván od svého vzniku a vývinu až k dokonalému svému vyvrcholení. Při tom musí se přihlížeti k jeho původu a k příbuzenstvu s ostatními podobnými výtvory jiných národů, zvláště národů příbuzných a vůbec s tvorbou současné doby. Aby se vůbec podobné studium usnadnilo, je potřeba míti národopisný materiál po stránce ornamentální u každého svérázného kmene a národu celého srovnaný.

V nynější době vyšlo několik publikací, z nichž některé překvapily pěknými výtěžky. Z nejnovějších prací studie »Magyar ornamen-tika«, od Josefa Huszky přináší nám zásobu ornamentů z míst madar-ských, kam prý cizí vlivy dosud nepůsobily rušivě na domácí uměleckou


Předchozí   Následující