Předchozí 0018 Následující
str. 9

Naše děti.

Řada rozprav a materiálu na základě studií o českém dítěti.

Zahajujeme pod tímto záhlavím řadu studií o českém dítěti, doufajíce, že tím přijdeme vhod časovému nyní směru, jenž studiím těmto při vědeckém bádání psychologickém vykazuje místo vynikající. Prosíme za účastenství čtenářstva i odborníky žádáme za podporu, za hojné příspěvky původní.    Redakce.

I. Kápady, taškařice a vtipy našich dětí.

Píše M. Schoenbaum.
„Dětská myšlenka, jako primitivní lidová myšlenka, je prosycena mythem, mohutná fantasie jde tam ruku v ruce s rozumem — dosud ubožáčky pokulhávajícím — a ukazuje mu cestu, kterou se má brái." J. Sully.*)

Kdo má rád děti a s porozuměním pro jejich vývoj pozoruje různé projevy probouzející se duševní činnosti jejich, zapamatuje si některé, zvláště význačné příklady, jak se v určitém případě dovedlo dítě, námi nerušené pozorované, vyjádřiLi, samo tvoříc si svým právě způsobem, původním a charakteristickým a tudíž nenapodobitelným, takřka dochvilně, okamžitě své prostředky projevu situačního případné, výstižné a pro přítele-pozorovatele děcka zhusta přímo neodolatelné svou rozkošnou, naivní komičností. Cenné tyto dokumenty dětské nejprve zaznamenávají a nejhorlivěji šíří jako slávu důvtipu svých miláčků přirozeně první opa-trovatelé, pěstouni a pozorovatelé dítek z lásky: matky. Přítel dětí, známý ve šťastných rodinách, požehnaných bystrou a čilou drobotí, neúnavně sebe i matku zaměstnávající, na první potkání zaslechne tu pokaždé skoro vesměs nové ukázky potěšitelné tvořivosti dětské slovem i obrazem; toho štěstí aspoň stejně účastný jsou jak matky bohaté, tak prosté ženy z lidu, že stejnou radostí naplňuje láskyplná srdce jejich tento mateřským blaženstvím neocenitelný a za obětavost matčinu v jedinou často náhradu její poklad nepřekonatelný a skvost nedostižný a nevyrovnaný, totiž pokrok u vývoji jejích poupátek. — Matky dochovávají prvé takové ukázky dětské činnosti duševní nezřídka v paměti, až dítě vyrostlo a často mu je pak připomínají a jimi poučují zase mladší dorost svůj; ale poměrně jen velmi málo z důležité látky pozorovací a přirov-návaeí zachová se pro zpracování odborné. Naukově většina materiálu, získaného z pozorování dítek, náleží v obor dušesloví, a právě novější


*) J. Sully: »Studie dětství". Z angl. přeložil O. Sýkora. V Praze, 1899. J. Pelcl, čís. XXVII. knihovny „Rozhledů" (str. 400).

Předchozí   Následující