Předchozí 0067 Následující
str. 59

Tři netištěné listy Boženy Němcové.*)

Podává M. Gebauerová

První z dopisů zde uveřejněných je majetkem slečny A. Jesenské, druhý rodiny Fricovy a třetí Umělecké Besedy. Uveřejňuji je s laskavým svolením majitelů.

*

Jeho Blahorodí Pánu, panu Pur hyne zde.

Velectěný pane! Přicházím se snažnou prosbou, kterou bych ráno byla projevila, kdybych se byla před tím cizím pánem nebyla ostýchala. Potřebuji na kvap 100 zl. stři., a stal by se mi veliký vděk, kdyby Vaš-nosti možno bylo mi je zapůjčit. Není to denní má potřeba, ale jeden dobrý známý, který je mému muži půjčil, když jel do Uher (poněvadž od aeraru málo dostal), je nyní nevyhnutelně potřebuje, a neřáda bych, aby skrze nás škodu utrpěl. Můj muž doufal, že dostane cestovní útraty, které přes 300 stři. obnášejí, záhy, když se do Uher dostane, zatím ale slavný aerar posud mu je nevyplatil... Nemám tedy ani na koho se právě obrátit, a doufám, že mi nezazlíte, když se obracím k Vám. Jak je dostane muž, s poděkováním je odevzdám; není-li to ale Vašnosti možno, račte jen vzkázat. S úctou a láskou zůstávám Vašnostina služebnice

6./6. 1851.

Božena Němcová.

Ta kniha je od Klácela, neráčíte ji již míli?


*) Pozn, red. Geský Lid otiskuje laskavosti slč. M. Gebauerové, jež se zvláštní horlivosti sbírá materiál k životopisu Bož. Němcové a k vylíčení její tvorby literární, další dopisy. Dopisy uveřejněné v ročníku XII. budily živý zájem, a kritikové schvalovali, že se listy otiskují doslovně, beze všeho umenšování a zmírňování, aby se neopravovala drsná pravda, jež čiší z dojemných řádků ubohé trpitelky, pracující do úpadu, soužené nemocí, čím dále, tím hrozivější nuzotou. Čtoucí se diví, jak mohla B. Němcová za těchto neutěšených rozervaných poměrů v domácnosti a v celém životě vůbec oddávati se duševní práci na základě důkladného studia lidu českého. Není pochyby, že korrespondence spisovatele s nakladatelem a vydavatelem mívá obsah podobný, rázu obchodního, o finanční stránce, ale korrespondence spisovatelů v dobách, z nichž listy otiskujeme, odhaluje neuvěřitelnou skutečnost, jaká hmotná tíseň ztrpčovala a znesnadňovala nevděčnou literární činnost tehdejší. List poslední (majetek Umělecké Besedy) odhaluje velice bolestné podrobnosti ze života ubohé autorky „Babičky". Každý, kdo list přečte, bude jistě hluboce dojat. Pryč s polovičatostl a zatajováním — takové byly poměry, a nahlédnutí do těchto nejsmutnějších okolností, jež svíraly Boženu Němcovou a zatěžovaly pohodlnou volnost její tvorby, získá ji, doufám, jen nových sympathií. Proto po zralé úvaze o možnosti snad výčitek, že se nechováme šetrně k památce B. Němcové, tyto řádky předesíláme, aby se nahlíženi laskavého čtenářstva na smutnou skutečnost řídilo tímto stanoviskem, jež při otištění listů předchozích kritika jedno-svorně pochválila.

Předchozí   Následující