Předchozí 0077 Následující
str. 69

dovede kdo vyhoditi, tím větší umění. — 6. Vysokéj les (Stromovka, Vysoká hora). Hra jako při obyčejné. Vyhazují neobyčejně vysoko. Má všelijaké druhy jako: a) Skákalka. Než kamínek spadne, pohybuje hráč rukou asi tím způsobem, jakoby hrál na klavír. Čím déle kamínek ve vzduchu vydrží, tím sláva hráče se zvětšuje, i) Dušovalka. Než kamínek spadne, uhodí se hráč nejméně dvakrát v prsa, jakoby se dušoval.

— 7. Nízkej les. (Nízká hora.) Hází se co možná nejníže. Jedna z nejtěžších her, zvláště chce-li se některý umělec pochlubiti, že dovede při této hře všecko, co se provádívá při Vysokém lese. — 8. Nedotýkaná. Kamínky musí sbírati tak, aby těch, kterých nemá zdvihnouti, vůbec ani se nedotekl. Čím více hra postupuje (hraje-li na př. již u tří), tím stává se těžší. — 9. Knedlík. Jeden kamínek se vyhodí a z ostatních vždycky jeden se dá do úst. Když kamínek padá, musí býti zachycen i on, i kamínek z úst i kamínky ležící na zemi. Ostatně hra se neliší. — 10. Němá. Kdo při obyčejné hře promluví, třeba hrál dobře, má chybu. — 11. Nedotýkány zajíc. Hraje se jako obyčejná, ale rozdíl je ten, že chytá se jen kamínek vyhozený. Nad ostatními, na zemí ležícími udělá se jenom pohyb rukou, jako by je chtěl zdvihnouti, ale nesbírá jich. Obrátka po čtvrtém hraní udělá se právě tak, že nad kamínky na zemi udělá se týž pohyb. — 12. Šoupalka. Při sbírání kamínků zašoupají rukou po zemi.

— 13. Německá. Kamínky sebrané se vyhodí a společně s prvně vyhozeným chytí. — 14. Přehazovalka. Kamínkem vyhozeným i sebranými nutno desetkrát střídavě vyhoditi a zase chytiti. — 15. Blecha. Jednou rukou se kamínky vyhazují a sbírají, do druhé nastavené se chytají. — 16. Cibulka. Při této hře mívají děti červenavý kamínek (cibulku). Hraje se jako obyčejně, ale kamínky již chycené neukládají se do druhé ruky, nýbrž stále znova vyhazují, při čemž i cibulku i kamínek sebraný musí chytiti. — 17. Křížovalka. Kamínek vyhodí pravou rukou, ale jakmile seberou kamínek na zemi, rychle přehodí kamínky křížem (t. j. zároveň) z obou rukou. — 18. Shrabovalka. U jedné jako obyčejně, »u dvou« nejprve se sebere jeden, potom z ostatních čtyř vždy dva a dva křížem; »u tří« napřed dva, potom tři; >u čtyř« všecky čtyři najednou a pátý zvlášť. — 19. Pie skalka. Při chytání se třikrát zatleská.

Hra kamínků velice jest oblíbena, zvláště u dívek. Za poledne, kdy děti přespolní odpočívají si ve stínu košatých kaštanů naší pěkné návsi a pojídají svoji pomazánku nebo jen černý suchý chléb, baví se dívky kamínky každodenně — a hra tato jich neomrzí. Hoši buď si hrají něco jiného, nebo dívky zlobí a »čarují*: Čáry, čáry, pod kočáry, čaruje ti černej pes, aby ti to s ruky snes'. Nebo: Zkázala ti ryba, aby byla chyba.


Předchozí   Následující