Předchozí 0086 Následující
str. 78

Naozajst ona sa Maehalena odstěhovala ge Zrotálom. Sak bývá ko-likráť cizí hodnější než vlastní diťa. Aj Jan Zrotálů tak. Býl chlap zá-hončlivý,723) v létě dělal kole polí, v zimě kút křiváky. Enom že v ne-dělu sa dycky opil. Ale tož to utratil ze dvě šestky na téj gořaleně a příďaci dóm nikom neřek bé—cé, lehl si na hůru a v pondělí ráno zléz a dělal zas taják by nic až do neděle. Byl rád, že Maehalena je u nich. S prácu jí ešče bylo, tož zastane Juhanu, dyžby něco, a výminek jím ostane. (Výminku byio: 60 rýnských stříbra, 15 měchů zemňáků, kopa hlávek želé, 15 funtů slanin, patnást funtů sole, po měřici rži,724) žita,725) ječmeňa a pohanky,726) dyž by si nechovali krávy, tož 15 funtů másla a od Juří do Michala každý deň z más mléka, a do by přečká}, má dostávať celý výminek sám). Beztoho tata po maminéj smrti býl pořáď ve světě s křiyáky. Zakel byla mama, chodúvát do světa enom v zimě. Včil tak na týden na dva přišéí zavdy727) dóm, vykládal, jak je ve světě, a zas hybaj přes vrchy. A že sa už tak bude živačiť v tom světisku. Enom toho si příl, až bude měf umříť, dyby sa dovlék dóm. Dokel je ho z nosu, že bude chodiť.

Písně Cechů v Pruském Slezsku.

Podává Jan Vynlídal @P@Vojenské písně.

Vojenské písně.

Svióila se hvězda od jasná do jasná, hunili tam Benedeka od miasta do

miasta. Dočkej, ty Benedeku, co se stebum

stane,

utraóileá kaval landu. juž ho nedostaneš. Na Opavským moáée stoi tam figura, posadžili Benedeka bez sedla na kuna.

Hvězdečky malušky, co šée sum

jasňušky,

kdy sče mi svičily, jakech šel k Naňence! Naněnko ma milá, kdybys ty vidžela,

co na vojně vystač muáim, když já v lagře ležetí muáim, to bys ty plakala I

Koničku áivy, pokaz mi dživy, přeplyň to moře, nezmoč se gřyvy!

Teraz mi kážeš přes moře plynuó, jak juž nemožu nužkama gmrnué. Prvijš mi davol šano a oves, teraz mi davaš s kyja jalovec.

Tance.

V Racibořu nad Odrum, nic tam dziochy nerobium. Eny plačum, biglujum, kalomajky tancujum.

Džiocho, džiocho, co ty to chceš? Třeviky nove, na slub hotové, eny, eny, mě ty se vez!

7'23) přičinlivý. "*) žita. "5) pšenice. 7!6) Pohanka má ve východní Moravě a dále do Polska a Ruska podobný (jenže důležitější) význam v domácnosti jako v Čechách proso. 7") začasté.


Předchozí   Následující