Předchozí 0098 Následující
str. 90

než toho živobytí uhájí. — vylknouti si == oddechnouti si. Dyž vodešel poklasnej, to sme si trochu vylkli. — vyškrandati — vyškrábati, vyhrabati. Ó ten mrzena! Ten nepřeje lidem (chudým); všecko na poli vy-škrandá (pohrabe pole tak lakomě), že nenechá ani klásku. — vyzpovídati = odníti něco (obrati o peníze). Dyž tady byli měřiči, pomáhali ho-spodskýmu vod piva a ráno chodili vyzpovídaný domů. — zaprahnouti = (vedrem zaschnouti, — o krávě:) pozbýti mléka. Dyž přídě kráva »na zelený« s užitkem (t. j. když má tele na jaře), hodně dojí; dyž na zimu »na suchý«, to zaprahne.

@NZ@Směs

* Říkání a přípitky při dostavění kostela v Domažlicích. V ruko -pisném sborníčku písní ze začátku XIX. věku (věnoval jej do bibliotheky Musea král. Českého p. kustos F. A. Borovský) zapsány jsou obřady při obnovení kostela v Domažlicích. Nejdříve úvod: »Skoro 62 léta zdejší klášter řádu sv. Otce Augustina chrámu Páně zbaven byl, aby Bohu všemohoucímu službu povinovanou konati mohl. Tak dlouho sobě dům Boží žádal, tak dlouho i také ta žádost celého města byla. Nyní se Bůh všemohoucí smiloval a pohnul srdce dobrodincův, který se všemožně přičinili, ahy tento tak dlouho nedostavený kositi ke cti a slávě Boží a k ozdobě královského města Domažlic dostaven byl: 1. Bohu všemohoucímu za veliké dobrodiní díky vzdáváme a spolu děkujeme, že nás při tomto stavení od všeho ourazu a neštěstí chránil. 2. Děkujeme také všem pánům dobrodincům, kteří k tomuto stavení jakýmkoliv způsobem dopomáhali. 3. Prosíme Boha všemohoucího, aby i budoucně ten chrám požehnal a zachoval. 4. Prosíme Boha všemohoucího, aby byl odplatitelem všem pánům dobrodincům i za tu nejmenší pomoc při tomto chrámu Páně a je při dobrém zdraví a dlouhém živobytí zachoval. Pročež já podle našeho řemeslnického obyčeje: 1. Piju za zdraví našeho milostivého otce země a císaře Františka I., který k tomu stavení své povolení dal. Vivat! 2. Piju na zdraví jemnost pána provinciala pražského a jemnost pána administrátora Straneckého, též za celý zdejší konvent řádu sv. Augustina. Vivat! 3. Piju za zdraví slavného magistrátu domažlického a představených a řiditelům poctivé obce domažlické. Vivat! 4. Připíjím za zdraví duchovních jiných představených. Vivat! 5. Připíjím za zdraví celé poctivé obce král. města Domažlic. Vivat! 6. Připíjím za zdraví všech pánů dobrodinců. Vivat! 7. Za zdraví všech nás pánů řemeslníků, kteří na tomto chrámu Páně pracujou, aby nás Bůh všechny od ourazu chránil. Vivat!«    Č. Zíbrt.

* Zažehnání uštknutí. »Já N. N. (zažehnavaě) zažehnávám N. N. (uštknutého) uštknutí žáby, žabice, hada, hadice, in gule mingule eč měli elio«. (Chotěbořsko) Jindř. Bačovský.

Předchozí   Následující