Předchozí 0143 Následující
str. 135

Vánoční hra „pastouškové" v Bernardicich.

Podává Em. Průcha.

O štědrém večeru oslavují hoši v Bernardicich (pravidelně bývají tři) narození Páně koledováním. Přistrojí se jeden hoch za anděla; naxLé.kne přes šaty bílou._kašili, posadí si na hlavu papírovou čepici na přední straně zlatým křížkem ozdobenou a vezme do rukou jesličky. Druzí dva jsou pastouškové, mají na hlavách široké klobouky a v rukou hole. Takto vystrojeni vydají se na cestu. Vejdouce do stavení, pokleknou pastýři a všichni začnou zpívati známou vánoční píseň : Co to znamená medle nového?

Pastouškové podepírají si hlavy o hole a usínají. Anděl : Sláva na výsostech Bohu a na zemí pokoj lidem dobré vůle! Aj, co vy, pastouškové, tady spíte a ještě nic nevíte, že se nám narodil Ježíš Kristus, a vy pořád spíte? — Starší pastoušek: Kdo to na mne volá a mně spáti nedá? — Anděl: Já jsem ten anděl s nebe seslaný a k vám poslaný, abyste se bez meškání do Betléma vydali. — Starší: Musím zavolat na mladšího pastouška. Juro, vstávej ! — Mladší: Kdo to na mne volá a mně spáti nedá? Jak by to bylo tobě milé, kdyby tě někdo ze sna budil? — Starší: Inu, lenochu, poslyš trochu: Byl tu anděl s nebe seslaný a k nám poslaný, abychom se bez meškání do Betléma vydali. — Mladší: A kterak pak tam půjdeme, když tam žádné cesty nevíme? — Starší: Inu, snad se tam přece nějaké cesty dovíme. Já vemu na svá stará ramena berana, homoli cukru a bochník chleba a vydáme se do Betléma. — Oba pastouškové vstanou: Pastouškové již vstávají, do Betléma pospíchají. — Všichni zpívají: My tam taky půjdeme, zpívati tam budeme. Již jsme Ježíška nakrmili, již jsme mu jeho dary dali, teď kráčejme v rychlosti do nebeské radosti. Pochválen buď Pán Ježíš Kristus !

Dostávají pak peníze aneb »koledu < Po uhrazení výloh za Betlem rozdělí se o sebrané dárky.

@NZ@Směs

* O císaři Josefu II. Pověst z Jankovské Lhoty u Jankova. (Okr. Votice.) Jednou přišli do Lhoty Jankovské dva pocestní, slušně odění, a ježto byl již večer, žádali hospodáře ve statku »U Macků« (č. 16.) za nocleh. Hospodář chtěl je uložiti v komoře, avšak oni žádali, by jim dovolil noclehovati ve stodole, ježto prý se tam lépe spí. Hospodář učinil jim po vůli. Ráno pak, když pocestní odcházeli, dali hospodáři hodně peněz. Při tom prohlásil se jeden z nich, že je císař Josef II.

Vlastimil Osečanský.


Předchozí   Následující