Předchozí 0160 Následující
str. 152

v duchu Šimáčkovu, poskytujíc menší úvěr za snadných podmínek a levného zúročení. Odtud až do poslední své chvíle věnoval se Ferles jako starosta zcela záložně, nepřijav nikdy ni nejmenší odměny nebo náhrady. Když pak snesením sněmovním zrušeny ústavy obilní, vykonal Ferles všechny práce s tím spojené a zvolen r. 1865 starostou kontribu-čenské záložny pro Čelákovice, která nastoupila v dědictví místního obilního ústavu.

Za pivé tříletí svého starostování uspořádal Ferles správu obce i jmění její, když pak vykonány volby nové, nepřijal již úřadu opět nabízeného. Bylť pokročil tou měrou ve sbírání místních pamětí, že byl s to, aby sestavil ve velikých rozměrech dějiny svého rodného města. Nad to pokládaje se za průkopníka, který by cestu ukazoval svým spoluobčanům, pokládal za povinnost, aby urovnav úřad, zůstavil jej jinému, jehož by v úřadě radou i zkušenostmi podporoval. Toť byly příčiny, že r. 1865, když zřízena byla okresní zastupitelstva, přijal volbu do okresního výboru brandejského. V této své hodnosti 29. října 1866 vítal v kapitulním chrámu staroboleslavském císaře Františka Josefa, i byl vyznamenán sám jediný z přítomných českou odpovědí.

31. července 1865 dokončil Ferles své »Paměti«, které ze skromnosti neurčil pro veřejnost, nýbrž věnoval své rodině. Jest to dílo vzácné obsahem i formou ; 5180 stran velikého osmerkového formátu vyplňuje obsah kaligraficky psaný, v němž sestaveny všechny zprávy, jichž se Ferles o rodišti svém dobral, především výtěžky z domácího archivu a z archivu děkanského. Ferles sám jako vypravovatel ustoupil do pozadí a ponechal slovo pramenům, které slovně uvádí, zajisté k velikému prospěchu svého spisu, jenž takto nabyl ceny díla pramenného. Vedle toho bud sám pérem nakreslil buď kresliti dal starobylé památky, ovšem nemnohé, které se z minulých dob v Čelákovicích zachovaly, jako náhrobek rytíře Jana Koutského z Kostelce a měšťana Macha Turnovského, krásný zvon z r. 1414, za paměti Ferlesovy přelitý a p. Zásluha Ferlesova o uchování starožitného inventáře místního jest veliká a světlý vzor jeho není lze dosti doporoučeti obyvatelstvu tamnímu, které neprojevuje dosti piety k památkám svým. Tak podivil se spisovatel této vzpomínky, když po letech shledal, že se stěn starobylé a v původní podobě dosud zachované tvrze — hostinec v ní umístěný nazývá se slále »ve tvrzi< — po nejapné obnově zmizel původní letopočet 1579, v pěkných majuskulích provedený ! Ukončiv historickou část »Pamětí«, pokračoval Ferles až do pozdních dob svých v letopisech důležitých událostí. Bylo by záhodno, aby rodina zvěčnělého »Paměti« aspoň zapůjčila knihovně musea království Českého, kde by bylo z nich lze odborníkům čerpati.

Neblahé poměry obecní správy ku konci let sedmdesátých byly příčinou, že r. 1883 byl Ferles zvolen podruhé starostou. V tomto druhém období starostenském vytkl si Ferles úkolem, aby opatřil místní obecné škole budovu potřebám doby vyhovující. Nejprve zjednal obci potřebné prostředky. Znalost místního archivu podala mu pádné právní důvody proti některým občanům z Hrádku Čelákova, kteří po dlouhá léta bezelstné,


Předchozí   Následující