Předchozí 0162 Následující
str. 154

Naše dšti. @P@Řada rozprav a materiálu na základě studií o českém dítěti.

Řada rozprav a materiálu na základě studií o českém dítěti.

II. Nápěvky dětské mluvy.

Píše Leoš Janáček.

O vánocích r. 1902 byla Lidka těžce nemocná a zcela nevšímavá; slovíčka jsem z ní nedostal.

Na dvorku leží sněhu odmeteného; v chlévě poskakoval si též králíček.



a dodává k tomu: »kráva se urvala, koryto sletělo, tož ho připučilo.«

Když jsem Lidku o prázdninách roku 1903 opět spatřil, překvapil mne stupeň, do kterého rozvilo se její myšlení. Mluví: tata, pipi 2), čiči, kitko3). Ví, co znamená: zahoď, polož, ovoňaj, cingilingi4), daj mi, jdi, bacaj 5), hulaj G), zpívej! Variace těchto činností zajímá ji více, než to množství nehybných předmětů jejího okolí.

Že daleko bohatší jest skutečný její život a stav duševní, než jak se slovem zjevuje, o tom svědčí v prvé řadě, že ví i poví toliko : ku-lulu7), hapapa8), hačí!l), hototo10).

Koulet padalkami jest její oblíbenou hrou; kolikrát za den klopýtne a spadne, to nelze ani sčítat; že malé nožky brzo ji bolí a co chvíle že chce si sednout, t. j. udělat hapapa, není divu. A kolik těch spřežení bílých volků, vraných koní přejede denně cestou, kolikrát fu zaslechne to hrubé hót! hót! Ale teď sama dostala dřevěného koníčka i s vozem. Nechce jí však sám jezdit, i proto stále pobízí: hototo!

V černé noci z okna hledá neb vidí bubu, cosi strašného, tajemného! Když se schová, tož jí není! Když kdo odejde, jest daleko! Zápor rozhodně prosloví : ni! Chce-ii čeho po druhé, po třetí, tož počítá jenom dvojím: esce, ešče! Jak vidět, dosti bohaté obrazy dušemi.

Nám mnohé a mnohé projevuje, povídá jediným slovem, ale mění se nápěvek toho slova tak, že snadno odlišujeme, prosí-li jím, volá-li jím, stěžuje-li si jím; obzvláště celou stupnici chtění — od chtění s pláčem přes všední chtění neurčitě zabarvené citově — slyšíme a rozeznáme toliko na nápěvku toho slova. Nápěvek tento jest tudíž podstatnou částí těchto úsečných, »projádřených vět«. Skladatelům hudebním třeba si všímat


1) lozmačkal. 2) slepička. 3) kvítko. 4) hra dětská. 5) bij. 6) kolíbej. ') koulet 8) spadnout. 9) sednout. 10) jezdit.

Předchozí   Následující