Předchozí 0184 Následující
str. 176

Studie prof. K. Rozuma o české keramice.

Další ukázku podává vyobrazení na str 177, pořízené jemnou perokresbou pro Č. L, od prof. K. Rozuma. Džbán počestného cechu rybářského, česká práce, je vedle rázovilé výzdoby opatřen skupinou ryby s rakem a umělým ornamentem, složeným ze tří ryb. Skoda, že se ne-dopátráváme ničeho o jeho původu, o mistrovi a dílně.

Ukázka lidové řeči na Mladoboleslavsku.

Podává Barbora Hobiová.

3 Přirovnání, pořekadla (frazé). Hoch pěkný jako kytka; holka čerstvá jako korotvička, jako lusk (k tomu ironický dodavek:) a pod luskem jako hrachovina; jestliže se snadno zamiluje, je chytlavá jako louč. Kluk má hlavičku jako makovičku, oči jako vejdumky, hubu jako potáč. O tlustém: je jako balík, jako špalík, jako jarmara, jako stelný; o hubeném: jako kosinka, jako došek, jako lítavka (lítavá husa), jako vykrmený (soupraší) šindel, jako ženatý vrabec. — Mrzutý kouká jako sůva z nudlí, tichošlápek chodí jako kozí duch, pyšný myslí, že je z mouky (= lepší než jiní). — Nemotora je hloupý jako Mikšovy boty, jako bulík, (ironicky:) je šikovný jako hrom do police, je »chytrej jako bránívá kočka, dyž jí myši vokousaly nos«, je to »kasátum na truc prasatům«;. O tlustém a líném říkají: »Takovej mandavák (= druh bramborů) podělá ty práce».

— Zlostný staví se jako křeček, líný jako valach. O nemilé.n: Mám ho rád jako valach hříbě. Mokrý jako myš, urousaný jako káně, suchý jako troud, křehký jako marcipán. Slepice těžká jako bahno. Plotna červená jako pentle. — Krátká lhůta: Trvalo to od štědrého večera do vánoc; odklad na dlouhou dobu: až kočička vajíčko snese, »až po Káčiný svarbě«.

— Na svátek svatého Dělaje r= ve všední den. Dělá jako nebožtík Středa (o tom, kdo něco dělá špatně nebo zbytečně). Já rád polívku z černýho hrachu = kávu. Nemocnýmu se lehčilo, narostla mu krev, ale potom už to rychle šlo ke kraji, vrhnutí ho přetrhlo; přišla sem tam, zrovna pracoval k hodince (~ umíral). Začněme s konce (= ze začátku). Zde polovic lidí jde k lesu (chodí do lesa na práci). Je ta cesta ke kopci? (do kopce). Utekla mu svině s čepem =je špatný hospodář. Mrzutému >ne-může síň do seknice«, chytrý »má pod čepicí«, všetečný >ví, co má císař pán k vobědm Rozum je ve 24 letech vymetalý. Něco se tak založí do hlavy vod svobodnosti = člověk si to pamatuje od svobodných let. Dyž něco není ženě vhod, semele si na muži. Ten by nám žádnou díru ne-zaleh' = nezpůsobil by nám překážek ani obtíží. Světlo jim tlouklo mezi voči =r jasně jim svítilo. O těch, kteří zbudou u muziky poslední, říkává se, že »vynášeli basu«.


Předchozí   Následující