Předchozí 0185 Následující
str. 177

Sesilování významu slova: Povídám pravdu pravdoucí, je to machna rozmáchaná, žbronda užbrondaná, lenoch lenošná, blázen bláznivá; ty holomku s holomkem, takový kanděra s kanděrou.

Nadávky: Imperdyantský kortyzouni! Akramenckej náhybo! Ná-ručního vola bratr. Dřevo, za který vůl tahá (z= chomout). Vrtaný dřevo (~ trouba). Kuchařka vod pana Nechuty, kmotra z Ďoubalovic, haladrie, perculína Koukej vole (při tom si ukazuje na krk: dvojsmysl a slovní hra: voc. slova »vůl« a acc. slova »vole«). Telibským říkají »horáci« (v Telibi = na horách ; šli »na hora« [= do Tel.] na >vo-žinky«) ; Ctiměřičtí jsou »Saxi« (do Gtiměřic = do Sax); Semečtí (lidé ze Semöic) jsou'Hamburáci. »Vod Čáslavě přej sou lidi spurný, nelidský jako Uhři<.

4. Humor lidoví). Malému ra-dívají, aby si naplil pod nohy; velkému dáme cihlu na hlavu, aby nerostl; dlouhému říkají »bidlo« nebo »lávka« a »vodnesou ho na dvakrát«; tlustému slibují, že ho dají pobít, »dáme mu vobruče, aby neprask'«, »vyhoříme dvéře, aby prošel«. Kdo »jedl hloupou kaši«, koho »krmili vařečkou místo lžící«, komu »slepice snědly zrníčka«, ten jest a zůstane hloupým. Vypravu-je-li mlsný, co rád, přeruší ho ně-


Okrasa rybářského džbánu cechov ního. Kreslil prof. K. Rozum.


Okrasa rybářského džbánu cechovního. Kreslil prof. K. Rozum.


Předchozí   Následující