Předchozí 0214 Následující
str. 206

vedlejším. Je-li tento soud správný, jakož mám za to, že jest, pak bych myslil, že slovácká čítanka, slovácká forma vyučovací by sblížila děti se školou. Vnímavá a učelivá mysl slováckých dětí by se snad více otvírala vzdělání, které by bylo podáváno slovácky a vhodnou methodou intelligentního učitele.

II. Kdybyste měli moc peněz, co byste s nimi udělali?

Odpovědi chlapců: 1. Krásný dům se zahradou bych si koupil (chalupnický synek). 2. Uložil bych je do spořitelny (bohatšího >sedláka«). 3. Pěkný dům (chalupníka). 4. Krásný dům se zahradou (chalupníka). 5. Pěkně koně, pěkný dům, pušku a šavli (sedláka). 6, Vystavěl bych ve Vacenovicích kostel (sedláka zbožného). 7. Dům a pole (sedlák). 8. Pěkný dům, pěkného koně a pěkný kver (chalupníka). 9. Šaty, školní knihy, sešity, kostelní knížku a klobouk (chalupníka). 10. Já bych je rozdal (nehospodárného ehalupníka). 11. Oděv (chudého chalupníka). 12. Do záložny (bohatšího chalupníka). 13. Do záložny (sedláka). 14. Nové šaty (chudého chalupníka). 15. Pěkné šaty (chalupníka). 16. Do záložny (nad-učitele). 17. Rola (sedláka). 18. Pole (sedláka). 19. Do záložny (sedláka 20. Šel bych študovat (sedláka, hack měl jít na studie). 21. Dům a pole (chalupníka). — Děvčata: 1. Dům a pole (sedláka). 2. Šaty a zahradu (chalupníka) 3. Dům a pole (chalupníka). 4. Dům a nábytek (nadučitelova). 5. Zaplatila dluh (sedlák nehospodárný). 6. Pole (sedláka). 7. Do spořitelny, (bohatý sedlák). 8. Chalůpku (ehalupníka). 9. Školní knihy (chalupníka). 10. Pěkné koně (sedláka). 11. Do spořitelny (sedláka). 12. Dům (chalupníka). 13. Chudobným lidom (chalupníka). 14. Zahradu (chalupníka) 15. Dala svým rodičům (sedláka). 16. Do záložny (chalupníka bohatého) 17. Rolí (sedláka). 18. Do záložny (sedláka). 19. Dali bysme ich do školy (chudšího domkaře). 20. Šaty (chalupníka chudšího).

Všichni mají smysl pro hospodářství. Jen dva by peníze rozdali. Prvý asi, že nezná hodnoty peněz, drahá ze štědrosti. Děti sedláků mají větší přání, téměř každý chce koupit mimo dům ještě pole, kdežto cha-lupnické děti se spokojují s domem, po případě chtějí ještě zahradu. Děti dobrých hospodářů chtějí ukládat peníze, děti chudé chtějí jen šaty. Zajímavé jsou ojedinělé případy, že nadučitelova dcerka chce výbavu, dcerka upadajícího rolníka chce dluhy platit, synek zbožné rodiny chce vystavět ve Vacenovicích kostel. Knihu však na čtení že by někdo koupil, marně hledáme. Duše mladých jest věrným odleskem duše starých.

III. Co byste udělali tomu, kdo by zabil vaše rodiče? Chlapci: 1. Nabil bych mu a na bor za nohy pověsil. 2. Zahil bych ho se&erou. 3. Zabil nožem, píchl do prsou. 4. Zastřelil pušku a kdyby měl peníze, tož bych mu jich sebral. 5. Vzal bych řetázek, zvázal bych ho a dal bych ho, kde je mnoho potkanů, a žebral bych tnu peníze. 6. Zabil bych ho nožem. 7. Uškrtil bych ho. 8. Zvázal bych mu ruce a nohy, dal bych ho do mravenčího kopečka a tam bych ho zahrabal, až by ho zaščípali, a tam bych ho nechal, až by ho zežhrali. 9. Zabil sekeru. 10. Zavřel do hářeštu. 11. Zabil bych ho. 12. Žaloval bych ho a nabil, co mohl.


Předchozí   Následující