Předchozí 0215 Následující
str. 207

13. vylupal bych mu oöi a nechal bych sa ho trápit. 14. Zavřel do kremenálu. 15. Dal bych ho oběsit. 16. Chytl a dovedl ho k soudu do Kyjova. 17. Zavedl bych ho do Kyjova. 18. Vedl bych ho do Kyjova zavřít. 19. Na místě bych ho uškrtil a pověsil na vrbu. 20. Oběsil bych ho tam na stromě. 21. Oběsil bych ho a zakopal, nebo kdybych měl kver, tož bych ho zastřelil a hodil do vody 22. Dal zavřít. 23. Zavřel pod kumbálek (místní šatlava) a nedal bych mu týden jíst. 24. Uvázal bych ho někde do domu, kde by bylo hodně potkanů. 25. Oběsil bych ho na bor a ještě bych mu rozbil hlavu sekerou 26. Oběsil na šibenici a ještě bych mu vylupal oči. 27. Nabil bych mu, a na trnku za nohy pověsil a nechal ho tam přes noc viset. — Děvčata: 1. Nabila bych mu moc paličů. 2. Já bych mu nic neudělala, odpustila. 3 Zabila polenem. 4. Zavřela a nedala bych mu jíst a pít. 5. Zabila bych ho pan-tokem (sekera na delším topůrku). 6. Nabila paličů a dala zavřít. 7. Hůlku bych mu mnoho nabila a odvedla bych ho k soudu. 8. Oběsila na šibenici. 9. Dala bych ho zavřít. 10. Zabila nožem a zahrabala bych ho do jamy do lesa. 11. Zabila. 12. Zavřela. 13. Zabila. 14. Žalovala. 15. Zavedla bych ho ke starostovi.

Všichni by pomstili své rodiče až na velmi citlivou žačku, která by vrahu »nic neudělala a odpustila«. Dvanáct by si nepotřísnilo rukou krví zlosyna a dalo by ho potrestati zákonu. Jsou to téměř vesměs děti intelligentnější. Ostatní pak všichni by chtěli oko za oko, zub za zub. Hoši jsou krutější než děvčata.

Píseň divná o Faustovi z r. 1799.

Píše prof. K. Rozum.

V Českém Lidu XII. 426-9 uveřejnil Dr. J. Jakubec »Historickou píseň o dalece rozhlášeným Janu Doktoru Faustu« s poznámkou, že není určito, kdy a kde byla vydána, »vytištěna roku tohoto« Získal jsem pro své sbírky skoro doslovné znění (až na nepatrné změny), vydané s názvem: >Píseň divná o doktorovi Faustu, kteréhožto přílišná učenost, pejcha k zoufání přivedla, v Praze 1799, u Jana Rokosa. Zpívá se jako: Ukrutná smrt etc.« Má rovněž 23 sloky. Odchylky nepodstatné jsou v slokách 20., 21., 23. Srv.: 20. Nedal však na sobě znáti, mlčel raději v tichosti, ten ďábel, jenž to maloval, pravil jemu s rychlostí, že mu ještě něco schází, nemůž' všecko dělati, totiž nápis Krista Pána nemám moci napsati. — 21. Všecko ďábel moh' způsobit, však nápis Krista Pána, aby mohl vymalovat, nebyla mu moc dána, protož považ, o křesťane, ta slova nos při sobě, co jen od Boha požádáš, vše dobře chce dát tobě. — 22. Doktor Faust pak ďáblům službu draze musel platiti, s tělem i s duší do pekla musel se jest dostati, neb ti šerední ďáblové zle jsou s ním zacházeli, tak jako on je sužoval, také se mu pomstili.


Předchozí   Následující