Předchozí 0216 Následující
str. 208

Na schodě.

Napsal J. M. Slavičínský.

Ale neprodávalo sa ani u Machalů ani u Trčáiků. Machala prodal mlýn z niky a přechytíl od Trčáiků hospodu. Tož sa dostál z farářky na kaplanku!

Anuša byla ráda. Beztoho od dávna měla zuby na hospodu v městě. To je iná, než na tom dědinisku. Člověk je přeca pořáď mezi liďma a dobře sa má, pečenky si uřeže dy chce. Anuša bylama škrtná746j. Včil, dyž sa dopařiía747) g hospodě, byla jak zpaprčená,748) myslela si, do ví, jak sa nebude měť. Machala jí nechái v hospodě všecku vůlu. Přikúpíl si ešče jednu páru koní a tož formanéíl749) a koňaříí.' °)

Maruša viďaci, že to z bratrem ide s kopca, udřela naň a naozajst z něho přeca tři stovky vytlúkla. Zaplatili si dluh a ešče stovku zanesli do záložně. Tož už jím bylo onakvjéj.751)

Machalé hospodařili na hospodě o nic lepší než na mlýně. Gochvíla byio u nich egzekucí pro oplaty lebo pro dluhy. Leč Machala si to nebral hrubě do hlavy. Dyž mjéí egzekucí pro nezaplacenu dáňku, naleJ egzekutorovi do sklenky piva a pravil: Dyby sám finanční minystr přišel, nic nedostane, až po jarmace. V jarmak třžívali nájvěcéj, aj Machala vydělal kerýsi rýnský na koňoch. Nehandlíl koňma, aby handlit, ale z jednoho ze dva na každém jarmace přikúpíl lebo uprodál. Pomějaci koňa ze dva ze štyry týdně zasej ho prodal. A už býl tak s těma koňaři oznatý, tož v jarmak sa inde litky nepily než u Machalů. Ve všední deň ponimo jarmaky nestál útržek za moc, ale aj to si Machala umjél lepší zaonačiť, než Antoš Trčáiků. Pořáď s čímsi haňfáříi.752) Jem bylo jedno, kúpiť starý chomút lebo prodať nový-vůz. Enom dyž sa u ňho litka pila. Na dluhy nemjél, ale na kúpju dycky zehnál. Pravdaže, co na kofioch vydělal, tož zasej projezdil po jarmakoch4 ale enom dyž peníze idú z ručky do ručky — šak tým sú peníze živy.

Známíl sa z de kým. Lhocané sa u něho staúvali ze známostě a s němá zasej iní dědináři z Dolních Dědin, a tož už tak sa tam lidé odevšáď stahúvali. Šak včiléj choďúvali sedláci ěasťéj do města než prvéj. »Majérovali«753) sa pro utrhlý knoflík a súdili sa o hrušku na mezi, co z ní lidé už dávno drva rozebrali, a už bylo enom o to, do má za-piatiť útraty. A v tom umjél Machala aj poradif, jem už aj pravili poloviční advokát. Šak byl pořáď v súdoch. Chvílu sa zdálo, že sa už ne-vydře z těch škarlúpů. A z toho zasej vydělal na něčem a zaplatil ty nájjadivjéjší754) dluhy. Dycky tak lidi hubu omáchál, zas mu počkali, aj zvěřili poznov. Ten hubě nedával zadarmo jesť. Ale tak enom všeekým


"•) mlsná 747) dostati se k něčemu kýženému. 748) potrhlá. 749) Formanka — dovoz koňmi iza plat). 75°) obchodoval koňmi. 75') lépe. 752) Haň-fářit — vyměňovati předměty. Užívá se jen ve smyslu opovržlivém. 753) Advokát jmenoval se dr. Mayer, odtud vznikl nový výraz — dosti karakteristický pro su-dičství Valachů. „Budem sa majérovať!" hrozívali. 75<) Jadif — svédivě boleti.

Předchozí   Následující