Předchozí 0241 Následující
str. 233

docela samostatně, spojiv text německý v jedno, jak vysvitne z ukázek zajímavého obrázku ze života tehdejších školmistrů.*)

Str. 28—29. Nynější hrubí Janové nemají chuti takové, by s žákem v škole seděli, svých povinností hleděli, pilnější loutny, regálu, jen z toho chtí míti chválu, pacholat nepilně učí, kumpánům to vše poroučí. Řídko kdy lekcí čítají, k tomu do spěchu nemají. Dadouc žákům abecedu, sami běží na besedu, trávíc tak čas na každý den, netknu se knihy za týden; opouštějí grammatiku, šenkýřky jim v lepším zvyku. Pilnější jsou hry a íreje, ne při jednom se to děje, radše by panny učili nežli se s žáky cvičili. Mnohý žák jda rok do školy nenaučí se napoly abecedy právě znáti, lépe umí na míč hráti; však plat ať vychází předce, častokrát i nětco-více od bohatých otců, matek, pěkná košile neb šátek. Někdy bývá ta latina: Ať mi matka pošle vína. Také někteří rektoři divně se v šatech potvoří, majíce je premované, okruží velké sebrané, chodíce ne jako žáci, než jako páni dvořáci. S žáky jíti do kostela mnohým to ostydlo zcela, při zrcadle se ulížíc panenkám se líbiti chtíc, raději jdou na pálené, pití vsteklé a šálené, anebo na jiné pití naučili se choditi.

Str. 32—33. Trefilo se v jednu chvíli, že školmistři spolu byli, sedíce v městě na pivě. I přiblížím k nim se chtivě, řka: Posedím s nimi také pro ponaučení všelijaké, maje za to, že z zákona mezi nimi řeé se koná, neb něčemu z grammatiky učí se a berou zvyky. Byl jsem poslouchání pilen, ano jsem v tom velmi zmýlen; neb místo ciziojánu, učili se Grobiánu a čtli o Biancifoře — ach, nastojte na mé hoře! Což jsem od nich zas pospíchal, aniž jsem jich dál vyslýchal. Bez studu to vše činíce, nevím, co čtli potom více. Tak hádám, že »Májový sen«,**) i utekl jsem od nich ven.

Z uvedeného místa patrno, jak český rýmovník si rozšiřoval německý text, přizpůsoboval podle poměrů českých souvěkých; při zmínce o lidové četbě, že školmistři místo počítání kalendářského podle Cisiojanu cvičili se v čtení o hrubém neomaleném chování mistra Grobiána,***) přidal Čech oblíbený román staročeský o Biancefoře a rozpustilou skladbu milostnou syna krále Jiřího z Poděbrad, Hynka, »Májový Sen«. (Dokončení.)


*) Str. 160-1 : Izunt sein die grossen Hansen in den schulen, die können nichts-denn saufen, fressen und bulen, üben sich auf lautenschlagen und pfeifen, in acht tagen sie kein buch angreifen. Sie si?en alein bei schönen weibern, behelfen die lection armen Schreibern: die selben mü-sen die schul versorgen. Kömpt das quatember heut oder morgen, ire preces wollen sie haben. Got weiss was die armen knaben gelernt haben! können kaum das ABC. Auch Schemen sich Schulmeister me mit den knaben in die kirche zu gehn: vil lieber siť für dem spiegel stehn, trinken daheim ein brante-wein: darnach können sie gut latein. Ich kam einmal zu massen, da etliche magistři cantores beisamen sassen. Ich dacht, sie repetierten den Cisioia-num, so declinierten sie den Grobiánům . .
**) Zajímavá zrní ka o tehdejší oblíbené četbě prostonárodní. Srv. Z í b r t, Staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti a zábavy, v Praze 1889r str. 230. »Májový sen« byla milostná skladba Hynka z Poděbrad, syna krále Jiřího z Poděbrad.
***) Viz o této knize literaturu cizí i českou Zíbrt. Poctivé mravy a společenské řády při jídle a pití po rozumu starých Čechů, v Praze, 1890.

Předchozí   Následující