Předchozí 0256 Následující
str. 248

otců nebylo tak mnoho chodců,*) jako jest jich nyní v světě i v dobře ourodném létě. Jsouce mnozí rnladí, zdraví, nemocni se býti praví, chtíce se na to dávají, žebříc po světě běhají, leda byli živi lehce a dělati se jim nechce. Někteří prv statky měli, však jich vážiti nechtěli, než zmrhali jich nevážně pijíc, hrajíc v krčmách snažně. A když všecko utratili, k žebrání se obrátili. Také mají své hospody, v nich své vůle a svobody. Když se sejdou, užívají, pijíce, až ustávají, víc než mnozí majíc rolí, již jich tehdáž nic nebolí. Neb když jsem po světě chodil, byl jsem se také přihodil mezi ně na jich hospodu, podivil jsem se jich svodu.**) Zjednali sobě gejdaée, byl bych tam nechodil radče. Skákali tak, jakž jim pískal, žádný sobě nic nestýskal. Někteří za stoly hráli a nemravné věci zvali, provodili divné věci i ti, jenž byli na peci. Na to, což vj holdovali, v té hospodě hodovali. Také měli psa jednoho, s tím plodili smíchu mnoho. Ten pes uměl tancovati, přes ruce přeskakovati, kterémuž se všickni smáli, potom jemu jísti dali, dobyvše z mošny koláče, dali jej tomu psu radče, ještě mu jej omastili, tím ho sobě nasytili. Také s nimi ženy byly, ty velmi mrzce chodily, majíce roušky zmazané, fěrtochy v uzly svázané, pláště všelijakých barev. Bylo několik těch larev. Z botu vyhlídaly paty. V hospodě pak lepší šaty zobláčejíc zmyly tváře, nešetříce hospodáře. Mnohé byly krásné, zdravé, téměř jako městky pravé. Tu jsem při nich lecos viděl, až jsem se za ně i styděl. A potom pak ráno zase ty zlé šaty vzaly na se, k jarmarku se zpravovaly. Hlavu lecjaks zamotaly, jeden ruku, druhý nohu, to v pravdě jistiti mohu, obvázali za bolavou onucí nebo cholavou, chodíce potom kulhaví, leda almužnu vylhali. Kdybych na to nebyl hleděl, o čemž jsem napřed pověděl, jak chodili, vyjdouc z domu, nijakž bych nevěřil tomu, než že jsou se tak zrodili.

Na konec ještě ukázka, jak lancknechti, vojáci nemilosrdně týrali sv. Petra, kdy nenadále přišel na nocleh do jejich hospody.***) Str. 63


*) Chodec, žebrák, vandrovní. **) Viz Ferd. Menčík, Žebráci, Příspěvek k dějinám kulturním, Nedělní Listy
Hlasu Národa 1888, č. -14A.
***) 1. c, str. 164—6: „Ach Herr, wie ich von dir schied darnach am 4. tag, des nachts ich in einer herberg lag. Die sach wil ich dir deuten, was mir geschah von den kriegsleuten In aller untugent sint sie aufgeblasen. Biss auf die füss Mengen in die hosen. Ich gleub on allen zweifei, dass in der hellen sei kein teufel, der da het solch gestalt und manier. Weiter wil ich sagen dir; Ich sass in einem winkel gar alein, kam zu mir der selbigen gesellen ein, der sagt ,Bruder, hab ein guten mut,' mit solchen listen stal er mir mein hut, gieng hin, verkauft den einem bauer. Es ver-dross mich ser, ich sah sauer. Gleichwol must ich schweigen stil. Herr, hör, was ich weiter sagen wil! Ein ander landsknecht kam zu mir, der sagt ,ein kazentrunk bring ich dir!' Ich sagt ,Segen dirs got!' verstunt sein meinung nicht. Bald sprüzt er mir das bier ins angesicht: da wart ich allenthalben nass. Lieber Herr, wie ser verdross mich das! Ich dorft mich aber gar nicht regen, denn sie hatten alle spiess und degen. Bald kam ir ein ander part, die zogen auch auf der gart, die kamen auch zu den andern nein. Da hiessen sie einander als gotwilkomen sein. ,Wil-komen ins teufeis namen! Komen wir also hie zusammen ? Dass dich Sanc Veltens wunden rüren! Von wannen thut dich der teufel füren?

Předchozí   Následující