Předchozí 0301 Následující
str. 293

Alše Knoblocha z Pirnsdorfu r. 1561 návod ovčákům proti čárům a kouzlům.

Podává Dr. Čeněk Zibrt.

Návody proti učarování dobytka, zvláště ovčího, z věku XVIII. a začátku XIX., nejsou nic vzácného. Byly opisovány z herbářů tištěných, z »černých« knížek »mistrů ostrého meče«, pohodných a pod. Za to soustavný návod podobný z r. 1561, z péra spisovatele zvláštní knihy o chovu ovčího dobytka, dlužno pokládati za zajímavý příspěvek k dějinám pověry hospodářské u nás.

Pan Aleš, Knobloch z Pirnsdorfu sepsal vedle dvou písní o trunko-boldství (pijanství), jež jinde uveřejníme, zvláštní knihu o chovu ovee. V předmluvě vykládá, že se osvědčil výborným znalcem ovčího hospodářství. Pobyl v cizině, působil jako úředník hospodářský ve Slezsku, pak u pana Jiříka Šlejnice na panství Rumberském, Šluknovském, Lovosickém, až si koupil statek Kostelecký od pánů bratrů Holánů a sám hospodařil. Svoje zkušenosti vylíčil v knize, vydané r. 1561, a konec její věnoval pověrám a kouzlům. Kniha jest neobyčejně vzácná a pokud známo, jediný exemplář chová se v bibliothece Musea království Českého jako důležitá památka z tohoto oboru písemnictví staročeského.

Kniha má název: Regiment zprávy ovčího dobytku ve dvoje knihy rozdělený. První, kterak jej hospodář nový a nezvyklý rozšafně spravovati i v dobrém zdraví zachovati má. Druhé, přišly-li by na něj jaké nemoci nebo mor, čím jej má a jakým způsobem hojiti. Vydané k poctivosti a k potřebě urozenému a statečnému rytíři panu Oldřichovi Dubanskému z Duban a na Libišicích, králové Její Milosti slavné paměti podkomořímu měst v království Českém etc. od urozeného Alše Knoblocha z Pirnsdorfu a v Litoměřicích léta 1561. Vytištěno v Menším Městě Pražském u Bartoloměje Netolického ten úlerý po početí Panny Marie léta Páně 1561 ....

»Naposledy pak pro zavírání této knihy obojí, toho artikule pilného a hospodářům mnoho potřebného, což se čárův a kouzel i všech překážek a úéinkův zlých dobytku ovčímu nebo jinému kterémuž-koliv rozličnými příhodami, čarami a účinky ďábelskými dotýče, i toho nemíním pro tak důležitou potřebu, kterak by mělo proti tomu porazeno býti, před všelikým hospodářem, ovčákem nebo šafářem lékařským ano všem známým během přátelským tajná činiti o dvojím rady rozdílu.

Nejprve vezmi andělský trank, öertkus, čistec, zvonček — jinak svatého Jana bylina, latině perforata — vratič, Černobýl, pivoňkové koření, podražec. Kravám pak přidej opichu a libečku, udělejž ze všeho prach a dávej ovcím se solí jísti na noc do žlábkův jich.

Druhé, vezmi svatého Petra koření, ipericon latině, pětiprstici, deva-terník, vratič, devětsil, verbenu, bylinu pivoňkovou, heřmánek, mýlí hruš


Předchozí   Následující