Předchozí 0315 Následující
str. 307

již přes 100.000 pesos peněz, ale poslední dvě léta nebyla výhodná, proto mám nyní snad méně. — Česky mluvit jsem přes 20 let vůbec neslyšel.« — —

K tomuto dopisu přiložil mně Ignacio Křeček vedle jiných obraz skladu svého závodu v Tucumanu, jejž zde vedle podobizny otiskujeme.

Život a úspěchy tohoto českého emigranta skvěle svědčí o tuhé povaze, vytrvalosti a přičinlivosti českého člověka, jemuž v dálné cizině nejsladším utěšením jsou vzpomínky na vlast a na naši milou Skaličku.

Lidové pranosíikv o dubnu v Táborsku.

Sebral Jos. Boháč.

Březen suchý, duben mokrý naplňuje sud a pytly. Zelené vánoce, bílé velkonoce. Černé vánoce, bílá velkonoc. Duben, zajíc huben. Je-li suchý duben, malá naděje na úrodný rok. Na Boží-li hroby prší (na Vel. pátek a bílou sobotu), sucho úrodu poruší. V dubnu čas a panský kvas (nejistý, nestálý). Duben hojný vodou, říjen pivem. Když vlaštovice letí, jest znamení podletí. Větrný a suchý duben zastaví veškerý vzrůst. Dobrý duben, špatný květen. Mokrý duben přislibuje hojnou sklizeň. Suchý půst, úrodný rok. Když záhy trn rozkvétá, záhy se žito zametá. Záhy-li kosa slyšeti, můžeš se, rolníku, těšiti. Jaro přízeň, léto trýzeň. Zpívá-li pěnice před pučením révy, bývá mnoho vína. Bouřky v dubnu zvěstují mokré léto. Když duben (april) nehne hlavou, tak hne ocasem. Nechť si duben lepší bývá, ovčáků přec hůl zasněžívá. Jasný svit měsíce v dubnu škodí květu stromů studenými nocemi. Kvetou-li stromy hojně koncem dubna, bývá mnoho ovoce. Sníh dubnový, jako mrva pohnojí. čím kvete trní později, tím méně se urodí sena a obilí. Když na svatýho Jiří (24.) mráz, bude i pod křovím oves. Svatej Jiří s teplem přichází. Svatej Jiří kravám píci dává. Jiříček, dá trávy košíček. O svatým Jiří vylízají z díry hadi a štíři. Na svatýho Marka (25.) má se skovat do pole vranka. Březen bez vody, duben bez trávy. Velký pátek deštivý, bývá rok žíznivý. Na svatýho Vojtěcha (23. dubna) kolik kapiček, tolik odmladiček. Mokrý duben vždy dobře sluší lučinám, polím a vinicím, pak-li i v ostatních měsících počasí náležité. Mokrý duben a pak květen chladný, k sejpkám a senu přístup řádný. V únoru-li kočka na výsluní si lehne, zaleze v dubnu opět za kamna. Je-li v březnu a dubnu tuze sucho a jasno, bývá málo krmiva. Březen, za kamna vlezem ; duben, ještě tam budem ; máj, půjdeme v háj. Před Jiřím nejni léta, před porodem nejni bratra. Jiří (24. dubna) a Marek (25. dubna) mrazem nás zalek.


Předchozí   Následující