Předchozí 0379 Následující
str. 371

Na schodě.

@P@Valašský jařma k. NapsáJ J. M. Slavičínský.

Valašský jařma k. NapsáJ@A@J. M. Slavičínský.

Dyž sa švec na jarmak strojí,

celý dum na nohách stoji.

Podzimní ticho na poli aj v hoře. Strniska holé, ešče že to želé sa zde onde ťakví.771) Na Jopúnoch u cest sa ježíja vlky.772) Chví-lama zašustí větr v haluzách, zaškřékne soják a smutno zapiskoce zuna. Listí opršává ze stromů, a větr ho změtá do vody. Enom jemelo773) sa ešče zelená na duboch, taják v létě. Ponad Bečvu sa znášajú rybářky.774) Dosi střelíi po zajícovi, raná sa rozlehla taják z kanóna. Desi z ráztoky775) ščeká pes, a' na pasekách sa mu ohlašujú druzí. Enom ovčácký pes za-hýbajaci ušama zavracá ovce, taják by nic. Co je mu po těch druhých psoch? On musí dbať na ovce. Ovčák žatým zbíře ve chrasti hřiby.

Na pasínkoch helekajú kravaři a róšú776) bičama. Ráno spřchlo, ale včil sa jasní. Přes stromy je vidět, už je z nich listí brzo napoly opr-šané. Zde onde z póza chřástí sa vystasí na chodník777) cosi červeného, bílého, zeleného, modrého, černého. A — le, le ! aj tam z téj strany, aj henkaj ! A už sa to čmyří778) všade po vřchoch, jak na bravenčím ko-penci. A zlézá to nižéj a nižéj, husťéj a hustéj, taják dyž v úlich779) sa dělajú potoky a ztrácá sa to v dolině, tam, co sa jařabatí havalda780) chalup z bílýma stěnama a začérňanýma šindelovýma střechama, taják pták z roztáhnutýma křídly.

A v městě na cestách to halašťuje1781) a bečí a řehoee a róše bičama. A těžké železňáky drníja782) po ščrku prostředkem cesty a na nich sedíja jarmačníci na truhlách. Na kraji trhoviska sa dohadujú sedláci z vybirači z místa. A jak by to bylo, dyť je to ešče telacko ! Ale musíja zaplatiť z krávy a pobírajú sa dál. A za němá hargocú783) kravjáky784) plné lidí. »Pihy!« »Hajta — hajt!« »No, enem no !« »Vyhněte!« Je tarmak. 78í>)

Žebráci už sú dávno rozsádlení786) u cest na všeckých stranách. Jeden, co přiklécáí787) na dvě míle cesty, ukazuje vyščuhranú holú nohu z velikým jabkem, hraje na husle a zpí\e; drahý, němý z hubu roze-žhranú od raka, cingoce zvonkem a mrčí — to je ten, co ohňaci sa nazpátek zdvihne šupkú788) z oka grejcar ze země — třetí celý šuvirý789) nemože sa zpřímiť a chodí štvernožky ze stolečkama v rukách, štvrtý z uřezanýma nohama má brly podlá sebe, přebíře růženec a modlí sa očenáše a zdrávase. Povedla slepá z Juhanovéj zpíve pobožné pěsničky


77') značí se. '") ježky, plody lopuchy. "8) jmelí. 7") rackové. 7") z úžla-biny. 776) práskají. 7") vystoupí. 778) hemží se. "9) silný liják. 78°) skupina. 78') hlučí. '82j řinčí. 783) rachotí. 78f) lehčí vozy pro krávy. 785) Tarmak je první den dvoudenního jarmaku. Jednodenní jarmak nazývá se správně: trh. 78S) rozsednutí, ulebeděnl. 787) přikulhal. 78S) víčkem. 78a) všelijak pokřivený.

Předchozí   Následující