Předchozí 0381 Následující
str. 373

Zezhůlčena. — A naozajst?816) — ^ech sa hned' propadnu jak su zvýša tak zhúbja! zaklínal sa Zezhůlka. — Co je to všecko naplat, ošum dětí na krku, ty dajú věděť, stonákala Zezhůlčena a zastírala sukňama krávě nohy, aby kupci nezbadali, že je šantavá.817) — A de tych dětí toléj nabrala? pravil jakýsi známý. — Ja, vypoščala-tě si od súsedů, smíl sa druhý.

V téj naraz jakýsi chumel sa strh a řvava. Koňaříkova eérka hnala krávy přes statek. Dosik přeřezajaci jí provaz, odved jí jednu krávu. — A šak sem vám pravil: Dajte krávy na řetázek ! křičál Koňařík. Ale na blázny netřeba hnoja vozit.818) — Koňaříčka sa dala plakat. — Ja, včil beč, tož to ti nástej kráva přídě ! obék sa na ňu Koňařík. A rozběh sa aj ze švagrem Šabršulú a z hotařem819) hledať krávu. — To bezteho kerýsi handléř, pravil hotař. To je hyd820) jakýsik. Dobře pravíja Fren-štačané: Kopa handleři, šedesát zloději. — O krávě nide ani zniku. Myslim-tě zloděj sa -s ňú8!!1) brzo domluvil.

Bylo čuť bubnovat Jakási tetka z Hoščalkovéj ztratila padesát rýnských v rožku v šátku zavázaných. Tož do by jich našel... Ja — našel! Šátek přinesla cérka Osúchova, ale peníze byly v dýmě.

Po cestě ponad zámkem proháňali handleři koně. Dvá cigáni — v roztrhaných háboch,822) ale u vest stříbrné knoflaje823) taják vlaské ořechy — měli tlusté valachy na prodaj. Včera jich krmili palicama, uvázajaci jich k topolu na Kameneoch, tož koně zpuchli. Cigáni si pokrajovali tlustú vepřovu pečenku a přikusovali chléb. Měli hody. Byli tu už ale týden ; usádlili sa na Kamencoeh a chodili prodávat řeiázky a spraovať kotly.824) Zdověďaci sa od ogarů, že u Domínků za ralúzem zakopali na zahradě pod hrušku zdechlé prasa, vykopali ho, vybam-búšili825) a tož včil po takých kusiskoch masa pekli na rožni.

Jakýsi ohnal,826) co neumjél koní po eigánsky křmiť, nabarvil takém starém chudárovi827) šedivú hřivu fuksijú. Ale ráno zmokl s koněm na cestě, tož barva pustila a hřiva byla fijalistá a na čele mjél kůň fijalovú lysku. Koňaři sa řehúňali a povolávali na prodavača: Ja, to's ho mjél obarvit v kotle. Na chladno to nechytí! — Žebříky sa prodávajú hen na druhéj straně! — Šak na mu hříšnú by sa po těch žebroch dobře lézío na hrušku! — A čím's ho krmil? Četinú ?828) — Ja, oni dávali na pokrmení pů trefa zemňáka, jak u Vršatů.


8"') do opravdy. 8IÍ) šomtavá. 8I8) T. blázni se daří bez péče. 8"J) polním hlídačem. 8a0) verbeš. 82') T. s kupcem o ni. Sil) cárech 823) velké knoflíky. 824) Na Valašsku je měděný kotel skoro v každé domácnosti. Vyvaruje se v něm prádlo, což má výhodu, že veškeré prádlo lze najednou namočiti do studené vody, čímž se lépe vyvaří. Na podzim se v kotli smažija trnky (vaří povidla). Cikánům neřádi ukazují kotle. Jakmile prý se Cikán podívá na kotel, nescházi-li v něm něco, už je v něm díra, kterou Cikán propíchnul bod-cem, uschovaným v rukávě, aby si opatřil práci. 8") vyvrhli. b'6) výrostek. 8") Chudý —hubený. V2S) Chvojím místo ovsa krmil skutečně koně jistý sedlák, který stačil propít malý výdělek za vozeni kládí na pilu.

Předchozí   Následující