Předchozí 0391 Následující
str. 383
* Právní násory a zvyhy dětslcé. (JUC. F. M. v L.) Material český je roztroušen hlavně v říkadlech, při vykupování zástav, v nápisech majitele knihy na desce a pod. Návod Vám poskytnou cizí práce, obsahující bohatý výběr: Gius. Pitiě, Folklore giuridieo dei fanciulli in Sicilia, Palermo, 1890; Gaidoz-Ro.lland, Le Folk-lore juridique des enfants, Mélusine, III. Paris, str. 156 — 158; A. de Coek, Rechtshandelingen bij de Rinderen, Volkskunde, XV. 1903, str. 193—199; A. F. Chamberlain, Legal Folk-Lore of Children, The Journal of American Folk-Lore, XVI. 1903, str. 280.    Č. Zíbrt.

* Cech kacíř (Z. N.) Jsou doklady starší, že příslovečné již byl počítán Čech za kacíře. Srv. Henr. Bebelius, Libri facetiarum iucundissmi atque fabulae admodum ridendae, Bebeliana Opuscula nova, Argentinae, 1509, 1. b: Cum in Sarmatia essem, audivi esse proverbium inter Germanos, qui ibidem morabantur: Polonus fur est, Prutenus proditor Domini, Boe-mus haeretieuset Suevus loquax.    Zbt.

* Potopený zvon u Hrubých Kozojed. Srv. č. 6. »Ges. Lidu<. Studánka nachází se nyní na katastru žlunickém (Žlunice náležejí nyní, jakož i sousední Kozojedy k okresu bydžovskému) v lukách obklíčena jsouc vrbami. Ze studánky vytéká ledová, železitá voda, která spojujíc se s jinými struhami, vtéká pod jménem »Skřeněřka« po tříhodinné cestě do Cidliny, blíže Chlumce u Nepolis. Vytahovali prý zde zvon a nemohli se dobrati dna. Sousedé kdysi chtěli studánku, když jim překážela, zavézti, ale voda jim nadzvedla luka, zhrozili se toho a od té doby je studánka zanesena bahnem.    F. Syřiště.

* Bosí muha. Jaký je v Čechách původ, kde stavěny byly a jaké kde pověsti se k nim víží?

    V. Čížek, bohoslovec Pražského semináře.

@NZ@Směs.

* SlavičínsJcého „ Vlk Krampotů" v novém vydání. Rád bych vydal první svou valašskou povídku »Vlk Krampotů« ve druhém, opraveném vydání. Ježto nepodařilo se mi ani osobním ucházením ani vyzváním v novinách najíti nakladatele (ač výslovně zříkal jsem se honoráře), podniknu náklad sám, přihlásí-li se mi aspoň 100 předplatitelů s předplatným 1 zl. Výtisků vydám jen tolik, mnoho-li přihlásí se předplatitelů. Kniha vyjde v říjnu 1904. Ježto nechci vydělati ani ztratiti, vyjde kniha na trvanlivém lněném papíře a s obrázkovou obálkou, přihlásí-li se asi 150 předplatitelů; nepřihlásí-li se však ani 100 předplatitelů do konce června 1904, vrátím předplatné dnem 1. července 1904 a knihu nevydám. Kdo se zajímá, raoiž předplatné zaslati na adresu : Jan Misárek (Slavičínský) na Král. Vinohradech, č. 1076.


Předchozí   Následující