Předchozí 0394 Následující
str. 386

čítáme se dále v legendě věku XIV., zvané >Ježíšovo mládí«, a byť i tato byla vznikla z předlohy latinské, nicméně jest zajímavá popisem, z něhož lze aspoň něco usuzovati o pražmě staročeské. Popřejme sluchu legen-distovi staročeskému, který píše : »Toho léta hlad w Egyptě weliký bieše, a Josef chleba nejmějieše Ježíš wzem hrst pražmy, mlátiti, a Josefowi káza nositi: i umláti korcuow pšenice třidceti. Když uzřechu to jiné děti, každý poče swú kytku pražmy mlátiti, celý den mlátiwše, nejmějechu co wzpěty nositi; proto šě naň počechu hněwati, a k swým starostám jechu sě žalowati. Tehdy starosty jechu sě pražmy prositi, an je poče po kytce dařiti; a komuž kytku dadieše, ten pražmy do roka jmějieše.« 6)

Jiným pramenem k poznání pražmy jest cisiojanus z r. 1444. [Týž udává čas, kdy pražma se vyskytuje: »Grwnec erazmowi dá jahody, barnab pražmu witowi.«7) K tomu dlužno poznamenati, že u našich předků červenec značil šestý měsíc (Juni) a naopak červen byl jim červencem. Že Erasmus, Barnabáš a Vít jsou jména světců, jichž památka připadá na červen, netřeba, tuším, podotýkati. Tedy z obilí ve druhé polovici června byla pražma. Podobně čteme ještě v cisiojanu ze Zahrádky duše r. 1520: »červenec Erazim mu dává hody, barnab pražmu vyvodí.«8) Vraťme se ještě do věku XV. Zvláště jest důležitý doklad, zapsaný smutně v osudech jednoho z měst českých při roce 1442. >Téhož léta v pondělí po Sv. Janu Křtiteli shořela jest viece než polovice města Strakonického, z neopatrnosti dětí, ježto pražmu pálili.« Zprávu tu přejal též Hájek a Veleslavín; oba píší, že děti zapálily »opalujíce pražmu«.9) Z toho usuzujeme, že pražily klasy přímo v ohni nekrytém, rozdělaném venku, což ostatně dosvědčuje i neštěstí z toho. Byla tedy pražma i pochoutkou mládeže.

Chceme ještě všimnouti si narážky u Chelčického (stol. XV.). Týž praví mezi jiným výkladem písma, že učedlníci měli někdy nedostatek a »protož vymínajíce klasy, živili se pražmu«.10) Poslední slova, že učedlníci se živili pražmou, jsou však přidanou vysvětlivkou z péra Chel-čického, za niž jsme mu vděčni, neboť vysvětluje, co též rozuměli pražmou té doby. Ctěme zajisté v evangeliu sv. Matouše k. XII. jen toto: »V ten čas šel jest Ježíš v sobotu po obilí a učedlníci jeho lačni jsuce počali vymínati klasy a jiesti.« Podobně začíná k. VI. evangelia sv. Lukáše: »I stalo se jest druhý den svátku, jenž byl větší než první, když šel Ježíš přes obilé, trhali učedlníci jeho klasy a jedli vymínajíce rukama.« 11)


6) Výbor z literatury české, I. Praha 1845 str. 404 v. 2.—16.
7) Rozbor staročeské literatury. Praha 1842. VI. Český Cisiojanus. Od V. Hanky. Str. 191.
s) Časopis musea král. Ces. 1853 str. 423. V. Hanka: Nejstarší posud známé hexametry české v Cisiojanu XIII. věku.
9) Scriptores rerum bohemicarum III. 129. Pragae 1829. — V. Hájek z Li-bočan: Kronika česká. Vyd. I. z r. 1541 list 417 b. — Veleslavínův Kalendář historický z r. 1590 str. 349.
10) Smetánka E : Petra Chelčického Postilla. Díl II. 389. 11) Z biblí české tištěné v Benátkách r. 1506.

Předchozí   Následující