Předchozí 0424 Následující
str. 416

Na schodě.

@P@Valašský jarmak. Napsal J. M. Slavičínský.

Valašský jarmak. Napsal@A@J. M. Slavičínský.

Už vodili statek z jarmaku. U šraňku před hospodu »U červené růže« bylo uvázaného statku, ledvá sa tam vešel. A v hospodě plno chlapů z Horních Dědin, co sa stavili na žídlík, ale možná, že keřísi půjdu dóm až potmě. Proto tam pravili »Na posledním groši.« Sak růža na tabuli beztoho byla už bílá ; pustila s ní barva. Keřísi pasekáři84(i) a dědináři poiedňovali zasej na břízku u svatého Jána. Syrařky tam měly rozložené necky ze syrém v hrudkách a putyry847) z míšeným syrém. Ponižéj u járka seděly roby ze Bzenca, obuté v kocúroch.848) Ponadvýš zas Bystřičané prodávali dřevacinu : lopaty, vidly, vařašky, vahany, lyži-čníky, vařašníky, co přivezli na taligách. Na jedné] lipě mjél pěsničkář popřené bidlo z nastrčeným obrazem. Bylo na něm namalované, jak jakýsi čiověk porubal kříž a potem »sedům ďáblů nad Budínem tělo jeho trhalo vpovětřú«, jak bylo v pěsničce. Pěsničkář mjél čepicu s kukardú, pravý rukáv mu viset prázný a levú raků ukazoval hůlku na obraz. Zavdy dál hůlku pod ten omygel849) pravéj ruky a skovajaci sa za obraz výtah krchaňú850) z kapce plosku šáchorku851) a lulál.852) A zasej obráťaci obraz zpí\ali aj s pěsničkářkú, >jakten přeneščasný člověk on si lehl na šíny a byl celý roztrhaný od téj velkéj mašiny.« Okole nich kula lidu. Děti cuclaly střechýle853) a křupaly854) olipy855), co si kúpiiy povedla u cukrářek, a pozpěvovaly za pěsničkáři. Jakýsi sedlák v haleně ze zavázanýma rukávy856) a v nohavicách »na taléř« ušitých, štvrtku bitého chleba pod pažú — pokrajovat si ho a přikusováí k něm oharek857) — tak sa zahledět na to neščestí na obrazi, brzo by si být strčil křivák do huby místo oharka.

Keřísi sedláci, co poprodali statek, lebo obilé, nakupovali a súke-níků, u ševců, u kožušníků, u čepičářů, roby zasej u hrnčířů, u pančo-chářů a u pláteníků, a tak lecico. Šak réž byia zas o šestku dražší. Obúvali boty u ševcovských bidélek, kúsali do podešví, sú-ji pevné, a od-plúvali. Hovadík vykládal o starém Chalupoví: Dyž sa mu smíli, že sa bojí ženy, vyhiásíl: do sa nebojí ženy, že mu dá boty zadarmo. Tož sa hned' přihlásil jakýsi chlap a Chalupa mu pehá boty za ňadra. A ten sa bránil, že co by mu žena řekía, dyby jí přines zamaštěnu košulu! — Kupci sa rozesmíli, ale Hovadík volá na jednoho : Přítelu dobrý, de idete s těma


8<6) Na pasekách, t lesních samotách osedlí. 8") dřevěná, hluboká nádoba se dvěma uchy a v,kem (obyčejně vyhloubená z kmene). S4S) bačkorách, pletených z okrajků 819) Omygel — krátký klacek. Též o useknutém ocase psím, o ruce. (Stumpf.) 85 ) levačkou. S51) láhev, opletenou rákosem. 8Sl) Ono-matop. O pití z láhve, když vzduchové bubliny působí zvuk. 85S) cukroví podobné rampouchu. Střechýl -= rampouch. s51) chroustaly. 855) oplatky. 856, Zavázaných rukávů u haleny používá se (v létě) za kapsy. 857) okurku.

Předchozí   Následující