Předchozí 0438 Následující
str. 430

@NZ@Časové zprávy

* František Sušil (* v Novém Rousinově 14. června 1804, -j- 31. května 1868 v Bystřici p. H.). Tyto dny připadá oslava stých narozenin slavného sběratele národních písní moravských. Životopis a zásluhy Frant. Sušila líčí Dr. Pavel Vychodil v důkladné studii zvláštní, vydávané nákladem Pap. knihtiskárny Benediktinů Rajhradských v Brně. Žák Sušilův, Vladimír Šťastný, podává dojemné vzpomínky ve svém Obzoru. Ctihodný Nestor mezi moravskými národopisci Ignát Wurm věnoval svému příteli cituplné vzpomínky, oceňující význam lidové písně, v Novém Životě. V Praze pořádala Moravskoslezská Beseda slavnostní schůzi, kdež přednášel o Sušilovi řed. Frant. Bílý.    Zbt.

@NZ@Směs

* Červnové pranostiky na Sóběslavsku. Medardova (8/fi) krápě 40 dní kape. Jaké na Medarda počasí bývá, 6 neděl trvání mívá. Jaké počasí na sv. Medarda bývá, takové jest o žních. Prší-li na sv. Barnabáše (ll/6), úroda na-vinicích. Na sv. Antonína (I3/6) má býti len zaset. (Anto-nínský len.) Nesázíš-li zelí na Víta (15/6), bude zelnice bita. Kdo seje na Víta, škoda je žita. Prší-li na sv. Víta, jest úrodný rok, ale žádný ječmen. Sv. Vít kořen štíp, sv. Prokop (4/7) ten ho dokop. Do sv. Jana Křtiíele (24/6) nechval nikdy ječmene. Před sv. Janem Křt. modli se o déšť; po něm přijde bez modlení. Jaké počasí o sv. Janu Křt., takové též o Michalu. Kukačka po sv. Janu Křt. za kolik dní kuká, za tolik zlatých bude žito. O sv. Janu Křt. obrací se slunce k létu a zima k mrazům. Jaké počasí na sv. Ladislava C27/Ě), takové jest po 7 neděl. Na sv. Petra a Pavla (29/6) den jasný a čistý, rok úrodný bude jistý. S dne Petrova zří oko zrna. Po sv. Tichonu tichne ptactvo. Na Boží Tělo jaký den, dlouho se vrací potom ten. Utíkají-li lidé o Božím Těle od oltářů, budou také utíkati od mandelů (bude pršeti). Prší-li v den navštívení Panny Marie, bude pršeti dalších 40 dní. Jaký červen, takový i prosinec. Když jest červen studený, krčí sedlák rameny. V červnu deštivo a chladno způsobí rok neúrodný snadno. Netřeba ani o déšť prositi, přijde, jakmile začneme kositi. Léto sbírá, zima sžírá. Na červnu záleží celá úroda. Bude-li červen studený a mokrý, pokazí celý rok. S. Soběslavský.

* Buben, potazem) Ziskovou kozí. V Listech z českých dějin kulturních podal jsem studii o pověsti, že Husité vítězili čarovným bubnem, potaženým kozí Žižkovou. Jak zavířili, hlas bubnu zaháněl nepřítele. K dokladům tam sebraným přidávám nový z knihy: Jubilate, ;aieb veselé prozpěvování a plesání ku poctivosti slavného královského a krajského


Předchozí   Následující