Předchozí 0445 Následující
str. 437

snadno ve vodě prašivinu (svrab). Podobný názor mají Poláci; věří totiž, že lze bezpečně se koupati teprve až sv. Jan okřtí vodu; do té doby koupel není prý zdravá.'-21) Avšak lázeň svatojanská jest obyčejem dosti rozšířeným nejen u Slovanů, nýbrž i u Němců, Francouzů, Angličanů a Švédů, neboť voda nabývá prý hojivé moci nadpřirozené. K tomu přiřaďujeme mytí se rosou svatojanskou, obvyklé u Slovanů ; lid přičítá jí moc léčivou. Pod tíhou svědectví tak výmluvných rozplývá se v niveč výklad Kostomarova, že sv. Jan křtil umývaje čili koupaje a odtud »kupalo« že jest slavnost křesťanská.2'2) Nedotýkám se pak vůbec jiných dohadů hledaných a strojených ! Starobylost koupele svatojanské zaručena jest nejlépe svým rozšířením zeměpisným, neskrývajíc se jen pod ruskými názvy kupalskými.

Než verše českého cisiojanu vybízejí ještě k malému dodatku. Vyloživše shodu koupelí českých mezi 24.—29. červnem s časem kupalným na Rusi, kdež tu i tam jest doba od sv. Jana do sv. Petra (i 30. ča.) dobou sváteční, nemůžeme zamlčeti, že ono několikadenní oslavování po sv. Janu jeví se tu i onde v tom kterém obyčeji svatojanském.

Tak na př. Uskoci večer před sv. Janem, zapalují hromady jalovce a skáčí přes ně, což dělají do osmého dne po onom svátku. 23) Na Pokučí zapalují víchy slámy přivázané na tyče a pobíhají s nimi za výskotu a pokřiku, což činí od vigilie sv. Jana až do svátku sv. Petra a Pavla. 24) Jak překvapující jest shoda ta na př. u jiného obyčeje svatojanského, u svatojanské postýlky v Čechách, kterou ponechávají 2, 3—8 dní!25) Zdaž i to není vzácným přežitkem, dokazujícím, že slavnosti letního slunovratu bývaly hlučný a trvaly několik dní?

Avšak ještě jiný pramen svědčí vedle uvedeného o kupadlech v Cechách, doklad vynikající důležitostí, významem a vzácností. Neznámý mnich benediktinského kláštera Ostrovského u Davle vzdělaný a moudrý Čech, vytýká počátkem stol. XV. jeptiškám u sv. Jiří na hradě Pražském, že jednají proti řeholi, protože osobám jiným i sobě navzájem dávají dárečky výroční, totiž v předvečer narození Páně, na nové léto, na sv. Víta a večer před sv. Janem Křtitelem nějaké návazy váží z nití různobarevných pro sebe i své známé, kteréžto návazy obecně šlovou »kupadla« nebo »navazadla«. Z dárků (snad pro všecky ty svátky) jmenuje ještě: »míšek hedvábný, nožík okovaný a páteř koralový«.26) Odtud dovídáme se zcela


21) Časopis musea král. Ges. 1-91, Str. 475.
22) Máchal, Nákres, str. 202
23) Vykoukal: Z časů dávných, atd. str. 226.
24) Tamže, str. 220
25) Český Lid XII. 409—412 a 458—401 náš článek: „Postýlka svatojanská",
26) Doklad tento objevil Jos. Truhlař v latinském rukopise c. k univers, knihovny pražské sign. I. F. 29 1. 13 a příložka Byl pořízen a věnován od neznámého mnicha benediktinského kláštera Ostrovského u Davle benediktinkám u sv. Jiří na hradě Pražském Věstník čes akad. cis. Františka Josefa. Roč. VII. r. 1898, str. 210-211. Mohl jsem nahlédnouti do rukopisu teprve letos v březnu, čímž se zdrželo vydání této práce, hotové již před rokem. Ctěme tam: „Modo dilecte in Christo filie, contra hanc regulam beatissimi patris vos facitis, quia

Předchozí   Následující