Předchozí 0453 Následující
str. 445

přispěl, aby se tak docela nezlratila ta samorostlá poesie našeho lidu. —

Vávra (po nastalé pomlčce). To teď budu teprva mít ty svy písničky rád. A pane doktore, jestli necháte taky ty písničky, co jsem vám teď zazpíval, v Praze zpívat, to nás musíte pozvat.

Student: I toť víte, že pozvu; ale to, páni, přijeďte třebas i jindy do Prahy, já vás vždycky rád uvidím.

Soused: Pane doktore, rád bych jel do Prahy, ale je to těžko je mi drobet z ruky — no, dá pámbů, že snad někdy na sv Jana nebo na sv. Václava se tam vydáme. Tadyhle mládež, tu tam asi brzy uvidíte.

Petr: My někdy vás tam navštívíme.

Francek: Dtf Prahy, Bože, hned, bych jel s vámi.

Student: Těším se na to, že se snad

někdy v Praze shledáme. — Ale teď už musím, páni, na kutě, abych zítra nezaspal vlak.

Francek: Ale ještě vostaňte chvíli.

Student: Už to nejde, už musím. Pane Vávro, děkuji vám srdečně za to, že jste mi laskavě zazpíval a jak říkám, jen mne brzo navštivte.

Vávra: Děkuji za pozvání; ale to si ještě musíme připít a zazpívat na rozloučenou.

Ostatní (přikyvuji): To se rozumí! Ovšem! Pravda! (Vstávají a ťukají si se studentem se slovy:, „Na zdar!" „Na zdar!''

Vávra 'spustí, ostatní hned vpadnou): Loučení, loučení, což je to smutná věc, když se musí rozloučiti .. . (opona padá) když se musí rozloučiti s panenkou mládenec.

Házení kozla na sv. Jakuba.

Sebral J. Košťál. ázení kozla děje se dle výkladu lidového na památku sv. Jakuba. Světec tento, Jerusalemský biskup, byl dle pověsti asi 30 let po umučení Páně vyvržen z chrámu a kamenován ; dle jiného podání byl svržen s výše chrámové a dobit kyjem od nějakého valcháře. — Avšak původ »házení kozla< jest asi jiný.

Barbarský zvyk tento, který se těšil své doby velké oblibě a do nedávná se ještě objevoval, vymizel skoro úplně a to právem. Co zbylo v podání lidovém, uvádím.

Na den sv. Jakuba odpoledne sešla se v hospodě >družina kozlova«, která sestávala obyčejně ze 12—16 párů mládencův a družiček, ženicha, nevěsty a řezníka. Nevěsta byla bíle oblečena, vlasy měla rozpuštěné a různým kvítím ozdobené, ale věnce nesměla míti ; za to krášlily věnečky hlavy všech družiček. Z hospody ubíral se průvod k nejvyšší stodole ve vesnici. V cele šla hudba, za kterou vedli dva chasníci kozla, ověnčeného a ozdobeného rozmanitými stuhami, pak kráčel vystrojený řezník, za ním šel ženich s nevěstou a mládenci s družičkami a průvod končil množstvím diváků. První družička nesla na misce nůž, ovázaný černou stužkou. — Když se došlo k stodole, vynesli průvodcové ubohého kozla na nejvyšší šár střechy a postavili jej na prkno, jež k tomu účelu ráno uchystali. Potom vystoupil ženich, promluvil buď v řeči rýmované nebo nerýmované


Předchozí   Následující